Oldalunk címadó kérdése, vagy kijelentése. Arra jöttünk rá, hogy számos dologról írtunk már. Gondoljunk csak bele, hogy a CSOK-tól, kezdve a lakástakarékokon át egészen a fogyasztóbarát hitelekig. Vagy olyan tippeket is adtunk, hogy hogyan tehetjük olcsóbbá a meglévő hitelünket. Viszont eddig az igazi nagy kérdést, hogy mitől jó egy hitel, azt nem szedtük össze egy cikkben. Most ezt a hiányosságunkat pótoljuk, és összeszedünk minden fontos pontot hozzá. Gyere és tarts velünk!

A jó hitelt megkapjuk 🙂

Bármilyen furcsán is hangzik, de a hitelnek (legyen szó akár jelzálog hitelről, vagy személyi kölcsönről) az első és legfontosabb „tulajdonsága”, hogy megkapjuk. Sajnos akadtak már olyan hozzánk forduló kedves emberek, akiknek ez most nem volt lehetséges, de nekik is meg tudtuk mutatni, hogy mit kell tegyenek ahhoz, hogy ez az állapot megváltozzon.

Igazság szerint 2 fontos dolognak kell teljesülnie ahhoz, hogy egy hitelre jogosultak legyünk. Az első az, hogy nem szerepelünk a KHR listán. Ez a köznyelvben valamiért megmaradt „bárlistának”, de ez mindegy, a lényege ugyanaz. Aki itt szerepel, az a bankok szemében rossz adósminősítést kap, és azonnal elutasítják a hitelkérelmét.

A másik fontos dolog, hogy megfelelő jövedelemmel rendelkezzünk. Mivel jelenleg mondhatni elég szépen emelkednek a bérek, ezért igazság szerint ez egyre kevésbé jelent problémát a lakosság körében. Viszont a fizetéshez kapcsolódóan meg kell jegyeznünk, hogy a bejelentett nettó fizetés számít. Magyarok vagyunk és nem is akarjuk tagadni, hogy vannak olyan emberek, akiknek a bejelentett keresetünk, és a bevételük nem egyezik. Ezért volt ezt fontos tisztázni.

A másik fontos tényező, hogy ne vállaljuk túl magunkat hitelekkel, mert a bankok ezt is vizsgálják. Legfeljebb a bejelentett bérünk 50%-áig mehetünk el havi szinten az össze hitel törlesztésével.

A jó hitel olcsó

Ha már nem ingyen kapjuk a hitelt, legalább ne kelljen sokat visszafizetni rá, mondhatjuk félig viccesen, félig komolyan. Nos, most azt tudjuk mondani, hogyha valamikor, akkor most találunk olcsó hiteleket. Mivel a jegybanki alapkamat 0,9 százalék, ezért a hitelek kamatai is alacsonyan vannak. Míg 2008-ban 15% körül mozogtak a hitelek THM mutatói, addig jelenleg akár alig több, mint 2%-ért is találunk hitelt, de 3-4 százalék körül mozog az átlag. Ez értelemszerűen azt jelenti, hogy kb negyed akkor plusz összeget kell visszafizetni a felvett hitel után, mint korábban. Mi az olcsó, ha nem ez?

A jó hitel rugalmas

Ha belegondolunk, egy 20-25 éves pénzügyi elköteleződésről beszélünk. Ennyi idő alatt sok minden változik az életünkben. Éppen ezért jó, hogyha a hitelünk terén is van egy kis mozgásterünk. Ilyen rugalmassági pontok, hogy rögtön az elején mi választjuk meg, hogy mekkora biztonságra van szükségünk a külső hatások ellen. Konkrétan itt a kamatperiódusról beszélünk. Ez időszak alatt ugyanis történjen bármi a nagyvilágban, nekünk nem változik meg a havi törlesztőrészletünk. Ez most akár lehet, hogy az egész futamidő hosszúságával egyezik meg. Így fixálni tudjuk a jelenlegi alacsony kamatot, hogyha ezt szeretnénk.

A másik rugalmassági pont, hogy lehetőségünk van alkalmi befizetésekkel csökkenteni a tartozásunkat. Időről-időre jöhetnek be úgy pénzeink, amelyet akár be is forgathatunk a bank felé. Ezzel vagy a hitelünk futamidejét, vagy pedig a saját havi terhünket tudjuk csökkenteni. Ez pedig fontos lehet hosszabb távon.

Összegezve szerintünk ezek a tulajdonságok teszik jóvá a hitelt. Most pedig ezeknek a feltételeknek számos hitel megfelel. Éppen ezért azt javasoljuk, hogy először számolj egyet a hitel.hu kalkulátorával! Ha pedig ezzel megvagy, keress fel bennünket! Mi segítünk értelmezni, és megtalálni a jók közül a legjobb lehetőséget.