Ahogy azt sokan tapasztaltuk az ingatlanpiac meglehetősen szeszélyes. Van, amikor nagyon magas áron tudunk ingatlanhoz jutni, van, amikor nem. Egyszer alacsonyak a kamatok, máskor pedig rekord magasságokat döntenek. Most épp jó helyzetben vagyunk, de változás várható.

A jelenlegi piaci helyzetről

Jelenleg kimondottan előnyös helyzetben vagyunk, hiszen kedvezményes az áfatartalom, és alacsony a kamatkörnyezet (3,37-5,5 százalék). Ennek eredménye, hogy az MNB (Magyar Nemzeti Bank) adatai szerint a háztartások 650 milliárd forint értékben kötöttek lakáshitel-szerződéseket a 2017-es évben.

A közeljövőben globális szinten kamatelemelés várható, és ez az itthoni kamatkörnyezetre is hatással lesz minden bizonnyal. Azzal pedig mind tisztában vagyunk, hogy ez azzal jár, hogy megemelkednek a törlesztőrészletek.

Mit érdemes most tenni?

Amennyiben mindenképpen hitelből szeretné finanszírozni a következő ingatlanját, akkor nem érdemes sokáig várnia, hiszen várhatóan nem sokáig tudunk ilyen alacsony kamatok mellett szerződni a bankokkal.

Emellett, amit szintén érdemes megtennünk az az, hogy hosszú időre fixáljuk e jelenlegi kamatokat. Szakzsargonnal élve hosszú kamatperiódust választunk magunknak. Ezzel megkímélhetjük magunkat a hirtelen bekövetkező havi kiadást megnövekedéstől. De van még valami, amit megtehetünk.

Megtakarítás a hitel mellé

Többször is hangoztattuk, hogy a hitel mellé érdemes különböző szerződéseket kötnünk. Ilyen lehet például egy alacsony költségekkel működő értékpapírszámla, vagy az államilag támogatott lakástakarék is.

Gondoljunk abba bele, hogy a mostani 4%-os hitelkamatok helyett 11% lesz. 5 évvel ezelőtt ugyanis ennyi volt egy lakáshitel kamat. Amikor lejár a kamatperiódus rögzítés, akkor elég nagy növekedésre számíthatunk. Kivéve, ha pont ebben a pillanatban egy jelentősebb összeget előtörlesztünk. Ilyenkor ugyanis csökken a tőketartozásunk és kisebb összeg után kell törlesztenünk.

Siessünk, de ne kapkodjunk!

Ahogy le is írtuk, most tényleg jó megoldás lehet egy hitel segítségével megszerezni az új otthonunkat. Viszont ugyanúgy figyeljünk oda, nehogy hibázzunk, mert akkor annak időbeli, és anyagi vonzata is kellemetlen lehet. Keress fel minket! Mi segítünk neked a hitelfelvétel elejétől a végéig minden fontos teendőben.