Nem akarnak csitulni azok a hangok, amelyek a hitelek kamat emelkedései miatt alakultak ki. Hiába mondta mindenki, hogy nem lesznek sok éven keresztül 1-2% körüli kamatok. A hitelpiac így működik, ezt el kell fogadni. Lehet ellene tenni? Ez ellen nem, viszont magunkat tudjuk ettől függetleníteni, és előre kalkulálhatóan megtervezni a hitelünk visszafizetését. A megoldás a fix kamatozású hitel lehet számunkra.

A hitelek alapja

Sokszor leírtuk, hogy a hitelek alapjaiban véve egyszerű szerződések lennének. A bank egy egyszeri nagyobb összeget adnak számunkra, amelyet cserébe mi hosszabb idő alatt kamatostul visszafizetünk. Ez a kamat, a bank nyeresége, annak a díja, hogy a bank megelőlegezi nekünk a pénzt, és „hisz benne” hogy visszafizetjük. Leegyszerűsítve a kamat az a legfontosabb változó, amely befolyásolja, hogy a hitelünk mennyire lesz olcsó, vagy éppen drága.

A hitel kamat

A hitelek kamat két részből tevődik össze, a referenciakamatból, és a kamatfelárból. Előbbi jellemzően a jegybanki alapkamat, amely jelenleg 0,9%. Ehhez tevődik hozzá a kamatfelár, amelyet a bankok szabnak meg, egyedileg az adott konkrét hitelhez. Nos, az utóbbi hónapban ez emelkedett meg, és ezért lettek kicsivel drágábbak a hitelek. De ez kiket is érint?

A kamatperiódus fogalma

Természetesen, aki most fog hitelt felvenni, annak már a magasabb kamattal számolják ki a havi törlesztőjét. És azoknak is számolnia kell némi emelkedéssel, akiknek most jár le a kamatperiódusa a hitelén. Akik hosszabb távra rögzítették a kamataikat, azok viszont most örülhetnek, hiszen őket nem érinti ez az emelkedés.

A kamatperiódus ugyanis azt az időtávot jelenti, amelyen belül nem emelkedik a hitel kamata, ezáltal a havi beutalandó pénz sem. Amint lejár, már az új feltételek szerint fogják kalkulálni nekünk az adósság csökkentésünket.

Pontosan ezért, akinek a biztonság a legfontosabb egy hitel esetén, azok válasszanak akár kicsit drágább hitelt is, de hosszú kamatperiódussal! Érdemes használni a lakáshitel kalkulátorunkat, hogy megfontoltabb és könnyebb legyen a döntés. Minden kérdéssel pedig fordulj hozzánk! Szakértőink mindenben a segítségedre lesznek.