Az elmúlt években –köszönhetően a jegybanki alapkamat csökkenésének és alacsony szinten tartásának, amely jelenleg 0,9%- rekord alacsony hitelkamatokkal találkozhattunk, amely nagyban segítette a lakáspiac fellendülését.  Az utóbbi hónapokban elindult egy növekedés a hitelkamatokban, de még mindig az látszik, hogy ez nem szegte kedvét a lakosságnak, mert továbbra is óriási a hitelfelvételi kedv.

Arra voltunk kíváncsiak, hogy ha épp most Németországban –ahol EUR hitelek alapja az EKB által jelenleg 0%-on tartott alapkamat- és Magyarországon hasonló összegű hitelt vennénk fel lakásvásárlásra, akkor lenne-e és ha igen, akkor mekkora mértékű a különbség? Nem szeretnénk tovább  csigázni, elég megdöbbentő különbséget találtunk.

Nagy Sándor

Nagy Sándor

 

 

 

Ebben a kutatómunkában segítségünkre volt az egyik legnépszerűbb hazai lakáshitel összehasonlító oldal a www.hitel.hu szakmai vezetője, Nagy Sándor, tőle kaptuk az elemzést:

Bank és Termék neve Kamatperiódus Hitelösszeg (Ft és/vagy EUR) Futamidő Kamat Thm Havi törlesztés (EUR és/vagy Ft) Összes visszafizetendő (EUR és/vagy Ft)
Unicredit Bank/Stabil Kamat Lakáshitel 5 év 24 Millió Ft 240 hónap 2,65% 2,75% 130.066 Ft 31,1 Millió Ft
Interhyp Niederlassung Hamburg 5 év 72. 750 EUR/24 Millió Ft* 242 hónap 0,99% 1,06% 333 EUR/ 108.890 Ft* 80.256 EUR/  26,48 Millió Ft*

*330 Ft-os EUR eladási árfolyamon számolva

Az összehasonlításhoz a www.financescout24.de oldalt használtuk, 100.000.- EUR értékű ingatlan –amely kb. megegyezik egy budapesti átlagos lakás árával- vásárlás és 5 éves kamatperiódus beállításával, rövid visszafizetési időszakot kérve, 27%-os önerővel kalkulálva.

Mindkét esetben a weboldalakon elérhető legkedvezőbb termékkel számoltunk.

A legszembetűnőbb, hogy a német hitelfelvevő a futamidő alatt a teljes hitelköltségben a magyarnak csupán 35%-át fizeti meg (2,48 Millió Ft vs. 7,1 Millió Ft)! Ez 2,8-szor több költséget jelent a magyar hitelfelvevőnek.

Az ok egyszerű: Az alapkamat különbség és a tapasztalható nagyobb banki profitelvárás, lazább szabályozói környezet miatt nálunk drágábbak a hitelek. Amikor csatlakozunk az eurózónához, akkor talán nem lesznek ekkora különbségek a hitelekben és további csökkenés lesz a hitelkamatokban.

Nagyon érdemes figyelni és kalkulálni a www.hitel.hu oldalon, illetve szakértő hitelközvetítő segítségét kérni, mert ennél a paraméterezésnél akár 10 Millió Ft is lehet a különbség, ha nem vagyunk kellően tájékozottak és körültekintőek. Időt, pénzt, energiát spórolnak nekünk.