Számos olvasónk értetlenkedve áll a lakásárakkal szemben. Mitől emelkedtek meg ennyire az árak? Mégis miért tudunk akár könnyebben hozzájutni egy-egy ingatlanhoz? Ez látszólag ellentmondásos, és még sem az. Miért gondolják egyes, hogy további áremelkedés várható? Sok a kérdés, ez egyértelmű. Mi most megpróbálunk rávilágítani arra, hogy mi miért történik. Tarts velünk!

Sok összetevős a történet

Egy gyors felsorolással kezdenénk, hogy mi minden befolyásolja a lakáspiacot. Tényleg a teljesség igénye nélkül, de meg kell említeni a gazdasági környezetet, természetesen a hitelezést, az állami ösztönzéseket, az építkezéseket, a városfejlesztési programokat, a befektetőket, vagy az energiahatékonyságot például. És az egészet nagyban meghatározza a kereskedelem alaptörvénye a Marshall kereszt, vagyis a kereslet-kínálat összefüggése. Nos, most hogy ezeket végigsoroltuk, menjünk le egy kicsit a dolgok mélyére!

Mikor veszünk sok ingatlant?

Elég csak belegondolni abba, hogy mi magunk mikor veszünk fel szívesen hitelt, és mikor veszünk egy új ingatlant! Először is kell hozzá a stabil munkaviszony, jó jövedelemmel (nem számszerűsítjük mindenkinek más a jó jövedelem). Emellett bár nem létszükség, de az is fontos, hogy a hitelek olcsók legyenek. A demográfia sem mellékes, vagyis például ha egy baba érkezik a családba, és ezért nagyobb ingatlanra van szükségünk. Ezt a hangulatot erősíti, hogyha az állam (mint például most is), nagy mértékben támogatja az ingatlan szerzési törekvéseinket. És persze a legnagyobb álmunk minél olcsóbban, minél nagyobb jobb otthonhoz jutni. Most, hogy tisztáztuk, hogy a kereslet mitől növekszik meg, (és mivel ez nő, ezért az árak is emelkednek) nézzünk utána, milyen konkrét dolgok emelik meg egy ingatlan árát.

Mitől lesz egy ingatlan „drága”?

Elengedhetetlen, hogy ne vegyük figyelembe, hol helyezkedik el egy ingatlan. Nem megbántva a két mostani példatelepülésünket, de mondjuk egy Balaton parttól 50 méterre elhelyezkedő, 70 m2-es ingatlan, mindig is többe fog kerülni, mint egy hasonló állapotú és adottságú ingatlan Salgótarján mellett egy kis faluban. Tehát az elhelyezkedés, amely a környezetet, az arra lévő turizmust, az állandó lakókat, a munkalehetőségeket, mind magába foglalja.

Egy ingatlan árát rohamos mértékben tudja növelni, hogyha a közelben nagymértékű építkezés zajlik. Itt mondjuk érdemes arra gondolni, hogy Budapest vonzáskörnyezetében, szépen kifele haladva a városból ugyanúgy nyílnak bevásárlóközpontok, elektromos töltőállomások létesülnek, különböző szórakozóhelyek, mozik, éttermek. Vagyis sokkal pezsgőbbé és vonzóbbá válik a környezet.

Az olcsó hitelek is emelik az ingatlan árát. Hiszen amennyiben könnyű hitelhez jutni, akkor az emberek ezt meg is tudják tenni. Ha pedig többen teszik meg, akkor ergo többen pályáznak egy lakásra, és a lakáspiac törvényei szerint ilyenkor az viszi, aki többet ajánl érte. Az olcsó hitelekről győződj meg Te is, és használd a hitel.hu oldal kalkulátorát!

Az állami támogatásokról már nem is beszélve. Itt van nekünk a CSOK, vagy a családvédelmi akcióterv is július elsejétől. Simán 20 millió forintot is adhat akár az állam ezen lehetőségeken keresztül. És ha Te elakarsz adni egy lakást/házat és tudod, hogy az állam ennyi pénzt ad segítségként, akkor nem kérnél többet a lakásodért? Dehogynem, és ezzel minden rendben is van.

Nagyjából így kell elképzelni, hogy mi minden befolyásolja egy adott ingatlan árát. Ez egy klasszikus versenypiac. De ne aggódj, mert Te ennek csak a nyertese lehetsz. Mindössze annyit kell tenned, hogy keress fel minket! A legjobb szakmai tanácsokat fogod megkapni tőlünk.