Szintén egy újabb örök dilemma, amelyre igyekszünk megoldást találni. Előbb-utóbb mindannyiunk életében eljön az idő, amikor úgy döntünk, hogy új lakásba/házba költözünk. Ilyenkor az esetek túlnyomó többségében hitel segítségével cselekszünk. Viszont ha hitel, akkor vajon mikor érdemes hitelt felvenni? És most egyáltalán jó-e hitelt felvenni? Ezeket a kérdéseket járjuk körül.

Most drága a hitel?

Ez egy relatív kérdés, de igyekszünk egész konkrétan megválaszolni. Nem nevezhetőek drágának. A hitelkalkulátor tanulsága szerint ugyanis a hitelkamatok 3% alatt is elérhetőek. Ez pedig sok mindennek, de drágának nem nevezhető.

Voltak-e ennél olcsóbbak a hitelek? Igen a közelmúltban voltak. Viszont ne feledjük, hogy túlnyomó többségben a hiteleket 15-20 évre veszik fel az emberek. Éppen ezért érdemes lehet az ilyenkor meglévő alacsony kamatokat hosszú távra fixálni. Azaz ilyenkor választani egy olyan hitelt, amelynek hosszú a kamatperiódusa, akár több éves. Részletekért kattints ide!

Tehát, most nem drágák a lakáshitelek, ezért ez nem lehet akadálya az ingatlan vásárlásnak.

Drágák az ingatlanok?

Talán igen. Az tény, hogy az ingatlan árak szépen emelkedtek az utóbbi időben, de… Van egy nagy de. Az elmúlt 10 évben nagyjából 40%-kal emelkedtek átlagosan az ingatlan árak. Ez valóban figyelemre méltó áremelkedés viszont, pusztán ez alapján drágának titulálni elhamarkodott döntés. Pláne, hogyha ehhez hozzávesszük, hogy a KSH adati szerint ugyanezen időszak alatt az átlagkeresetek majd 70% növekedtek, azaz ár-érték arányban kimondottan jó a növekedési arány. Vagyis ugyanannyi munkából nagyobb lakást tudunk venni.

Ha ezeket összegezzük, akkor kijelenthetjük, hogy összességében nem drágák az ingatlanok. A korábbiakhoz képest arányaiban jobb lehetőségeink vannak, hogy álmaink ingatlanját megszerezzük. Mivel senki nem lát a jövőbe, ezért nem lehet előre megmondani, hogy később jobb feltételekkel tudunk-e vásárolni, viszont egy biztos.

Amennyiben mondjuk később olcsóbbá válnának a hitelek, akkor lesz lehetőségünk élni a hitelkiváltással, és akkor hosszútávra bebetonozni a hitelünket még alacsonyabb kamatok mellett.

Éppen ezért, első lépésként számolj a hitel.hu kalkulátorával! Ha pedig ezzel meg vagy, akkor keress fel minket! Mi segítünk neked, megtalálni az ideális megoldást.