A tavalyi évhez képest is nagyon emelkedik a hitelfelvételek száma. Valóban elég szembetűnő az ugrás az ingatlanfinanszírozás tekintetében. De vajon jól gondolják az emberek, hogy most érdemes lakást vásárolni? Szerintünk a mostani egy kimondottan jó alkalom, hogy álmaink otthonába költözzünk, vagy akár befektetési célból szerezzük be egy laskát. Mutatjuk az indokokat.

Az alacsony kamatkörnyezet

Nagyjából két éve rekord alacsonyan 0,9%-on van a jegybanki alapkamat. Ez egyben azt is jelenti, hogy a lakáshitelek kamatai is alacsonyabbak, mint mondjuk 5-6 éve. Ez már önmagában is egy jó rév amellett, hogy most vásároljuk meg a lakásunkat.

Arról nem is beszélve, hogyha sikerül ezt az alacsony kamatot relatív hosszabb időre fixálnunk, akkor kimondottan jól járhatunk. Egyszerűbben megfogalmazva válasszunk minél nagyobb kamatperiódust.

A kiemelt állami támogatások

Első helyre kívánkozik a Családi Otthonteremtési Kedvezmény. Minimum 600 ezer, legfeljebb pedig 10 millió forintot kaphatunk vissza nem térítendő állami támogatásként. Ez mindössze az általunk megvásárolandó/építendő ingatlantól, és a gyermekeink számától függ.

Emellett persze nem feledkezhetünk meg a lakástakarékokról sem. A 30%-os állami támogatás rendkívül vonzó lehetőség. Ráadásul nem csak önerő kiépítésére alkalmas ez a lakás előtakarékosság, hanem arra is, hogy olcsóbbá tedd vele a hiteledet.

A Minősített Fogyasztóbarát Hitel bár ennyire tételesen nem kimutatható állami támogatás, de az ilyen hitelek is jelentősen olcsóbbak, mint az átlagos piaci hitelek. Sok százezer akár, millió forint is maradhat a zsebünkben egy ilyen hitel konstrukcióval.

Azért ne kapkodjunk!

Igaz, hogy nagyon jó időben vagyunk ahhoz, hogy lakáshitelt vegyünk fel, de semmiképpen ne hamarkodjuk el! Figyeljünk a hitelek közti különbségekre! Még most is több millió forintot érhet, hogyha használjuk a hitelkalkulátort, és odafigyelünk egy-egy hasznos tanácsra.

Ezeket a cikkeket is azért írjuk meg, hogy minél többet segítsünk. Korábban kiszámoltuk, hogy így spórolhatsz meg majdnem 4,5 millió forintot a hiteleden.

Keress fel minket, hogy további, akár egyedi ötletekkel segítsünk a lakásvásárlásodban! Meglátod, hatékonyak, és gyorsak leszünk, velünk csak nyerhetsz.