Amikor 20-30 évre anyagilag elköteleződünk, akkor természetes, hogy egy kis pánik fog el bennünket. Ilyen sorjáznak a „Mi történik, ha…’ kezdetű kérdések. Ilyenkor a saját lelki békénk miatt is jobb ezeket a kérdéseket megválaszolni, illetve a tényleges félelmeket kezelni. Jöjjenek a leggyakoribb aggályok, és az opcionális megoldások!

Mi történik, ha leég a lakásom/házam?

Bár ez nem egy gyakori, de mégis reális veszély. Ezért van, hogy a bankoknál, folyósítási feltétel a lakásbiztosítás. Ennek az alapszolgáltatása, hogy téríti számunkra az ingatlan újraépítését.

Nyilván okoz kellemetlenséget, de nagy anyagi gondba emiatt nem kerülhetünk, így emiatt ne aggódjunk! A megoldás tehát a megfelelő lakásbiztosításban keresendő.

Mi történik, ha megsérülök, és nem tudok dolgozni?

Még csak hibáznunk sem kell, hogy baj történhessen velünk. Megcsúszok a jégen és eltörik a kezem, vagy csak „letapad a lábam” és elszakad az Achilles-ínam. Személyes tapasztalatból tudom, hogy ez fél év mire, újra rendesen lehet járni. A nagyobb problémát mégis az jelenti, hogy a táppénz a bejelentett keresetünk 60%-a. Ami jelentős bevételkiesés.

Kössünk olyan biztosítást, amely segít kipótolni az ekkor keletkező anyagi hiányt! Megfelelő választás lehet egy kockázati életbiztosítás, egy balesetbiztosítás, és a hitelfedezeti biztosítás is.

Mi történik, ha elveszítem a munkámat?

Ez egy teljesen reális félelem. A statisztikák is azt mutatják, hogy a lakosság több, mint a felének nincs 2 hónapi megélhetésre elegendő félretett pénze. Első lépésben rögtön azt javasoljuk, hogy kezdjük el egy biztonsági tartalékot építeni magunknak, ahol egy éves keresetünknek megfelelő összeget kuporgatunk össze.

Legyen olyan biztosításunk, amely térít abban az esetben, hogyha tartósan nem talál munkát, erre jó megoldás a munkanélküliség biztosítás és/vagy a hitelfedezeti biztosítás.

Mi lesz, ha meghalok?

Egy szomorú statisztika szerint, amikor elmegy mellettünk szirénázva egy mentőautó, akkor hiába gondoljuk, hogy szegény idős embert visznek. Az esetek több, mint a felében 40-50 évesekkel száguldanak, hogy megmentsék az életüket. Persze ne essünk át a ló túloldalára, azért mert ebben a korban vagyunk, még nem kell azonnal temetni magunkat! 🙂

Erről a témáról érzelem mentesen objektíven kell beszélnünk.

Egy hitelfelvétel után az egyik legnagyobb probléma, hogy ha nem fizetjük a hitelt, akkor elveszítjük az ingatlant is. Ha ketten vettük fel a hitelt, akkor alapból 2 fizetésből rendezzük a restanciánkat. Ha az egyik kereset kiesik, az igencsak megingathatja a pénzügyeinket. Pláne, ha ehhez egy olyan tragédia is társul, mint egy haláleset. És akkor még a lakás is elveszhet.

Egyértelműen az anyagi katasztrófa úgy védhető ki, hogyha előre gondolunk és kötünk egy életbiztosítás. De mekkora összegre érdemes?

  • a felvett lakáshitel összegére
  • az összes hitelünk mértékében
  • minden tartozásunk és még 2-3 éves keresetünk
  • az előzőn felül még 1 millió forint a kegyeleti szolgáltatásokra

Ebben a felsorolásban a minimum összegtől lépdeltünk felfele egészen az ideális összegig. Egy kockázati életbiztosítás, és természetesen a hitelfedezeti biztosítás is jó megoldást kínál számunkra.

Legyünk előrelátóak!

Ahogy látjuk, valóban akadnak jogos aggályaink. De ezzel semmi probléma nincsen, hiszen jobb félni, mint megijedni. Ráadásul a félelmeink anyagi vonzatára fel tudunk készülni. Szinte mindegyikre a hitelfedezeti biztosítást tudjuk javasolni, ráadásul ez már szinte minden bankban elérhető. Azt szeretnénk kérni, hogy ne ez legyen az a tétel, amelyet igyekszel megspórolni a hitel folyamatában. Ha további információra van szükséged, keress fel minket bátran! Mi állunk a rendelkezésedre, és gyorsan válaszolunk.