Mindannyiunk életében eljön az a pillanat, amikor felkeresünk egy bankot, hogy hitelt igényeljünk. Ezt nem kell negatívan megélni, hiszen a bankok elsősorban azért jöttek létre, hogy hitelezzenek. Még egy hosszú távú anyagi elköteleződés is lehet ideális. Megmutatjuk, hogy a hitelek esetén ez hogyan tudjuk elérni.

Időben készüljünk fel!

Sajnos sokan a mai napig úgy vannak, hogy gyorsan kitalálják, hogy van egy kis megtakarított pénzük és akkor irány egy saját lakás. Ilyenkor szokták összetrombitálni a családot, hogy segítsenek, mert nincs elég önerő egy hitelhez, vagy hogy minél kevesebbet kelljen felvenni. Nem szerencsés. Szánjunk rá pár évet, hogy minél jobb helyzetbe hozzuk magunkat. Ebben lehet segítségünkre például egy lakástakarék, vagy egy jó TBSZ számla.

A másik, amivel előre fel tudunk készülni az a hitel előminősítés. Röviden itt annyi történik, hogy beadunk minden jövedelmünket érintő papírt, igazolást, mintha lakáshitelt vennénk fel lakás nélkül. Ennek eredményeként megtudjuk, hogy:

  • mekkora hitelt kaphatunk
  • mekkora havi törlesztővel számoljunk
  • mekkora ingatlant tudunk megvenni
  • mekkora önerőre van szükségünk

Jól vizsgáljuk meg a hitelt!

Gondoljunk bele, hogy 20-30 vagy több évre köteleződünk el. Sokan egy hitel kiválasztásával kevesebbet foglalkoznak, mint egy szép ruha megvételével. Te ne tartozz közéjük! Első lépésként használjuk a hitelkalkulátort! Az alapadatok beállítása után (futamidő, szükséges hitel) megkapjuk a számunkra elérhető hiteleket, az összes fontos adattal.

Fontos, hogy ne csak a törlesztőrészletet vegyük figyelembe, hanem a kamatokat is, és a kamatperiódust is. Ez utóbbi az az idő, amelyen belül nem változik a hitel törlesztőnk, még akkor sem, hogyha emelkednek az alapkamatok. Számszerűsítve egy 20 éves 10 milliós hitel esetén a legolcsóbb és a legdrágább hitel között 2,3 millió forint a különbség.

Összegezve ez a két dolog elengedhetetlen ahhoz, hogy minden gördülékenyen haladjon egy ingatlanvásárlás során. Ezen felül is szükséges bizonyos dolgokra odafigyelni természetesen, de abban mi is szívesen segítünk. Keressen fel minket! Szakembereink minden kérdésére válaszolnak, hogy Neked szinte csak a papírok beszerzésével, és a beköltözéssel kelljen foglalkoznod.