Valahogy a fejekben még mindig egyfajta kockázatként van jelen a hitelfelvétel. Nyilván ez valahol érthető, hiszen nem olyan rég történt a devizahiteles incidens. És valljuk meg a hírekben arról nem hallani, hogy valaki felvett egy jó lakáshitelt és végig fizette, sokkal inkább kilakoltatásról, „bedőlt” hitelről. Pedig a hitelektől nem kell félni, számos lehetőség van a kezünkben, amely biztonságossá tudja tenni számunkra. Íme, 3 gyakorlatias tipp, amely el fogja oszlatni Benned is az esetleges kételyeket:

  1. Hitel előtörlesztés lakástakarékkal

A hitel jellegéből fakadóan egy olyan szerződés, amelynél a tartozásunk minden egyes befizetés után csökken. Az elején kisebb arányban, a vége felé pedig nagyobban. Éppen ezért adódik az ötlet, hogy mi lenne akkor, hogyha nem csak az adósságunk csökkenne, hanem a saját tőkénk is növekedne, amelyet később előtörlesztünk a hitelünkbe. Ezzel olcsóbbá tesszük a hitelünket, technikailag, az előtörlesztés után vagy rövidebb lesz a futamidő és ugyanakkora havi összegeket fizetünk a banknak, vagy ugyanakkora idő mellett lényegesen kevesebbet kell havonta utalnunk. Számoljunk egy példát!

Vegyünk fel egy 10 millió forint hitelt 20 évre, amely a www.hitel.hu  kalkulátora szerint havi 53.822* forintunkba kerül, míg a teljes 20 év alatt 12.946.058 forintunkba a Budapest Banknál. Tegyük fel, hogy indítunk a hitelfelvétel pillanatában egy 10 éves, havi 20 ezer forintos Erste lakástakarékot, így az LTP kalkulátor szerint lesz 10 év múlva 3.135.630 forintunk. Ha ezt befizetjük a hitelünkbe, akkor 10 év után nagyjából 2.524.764 forint marad mindössze a tartozásunk. Így az alapesetben 240 hónapig tartó törlesztést letudjuk 170 hónap alatt. Ezzel spóroltunk 3.743.460 – 2.400.000 (LTP befizetés) = 1.343.460 forintot.

  1. A hosszú kamatperiódus

Amennyiben tehetjük, akkor válasszunk minél hosszabb, a futamidővel megegyező mértékű fix kamatperiódusú hitelt. Az alábbi cikkben részleteztük, hogy ez valóban miért is fontos, amikor 20-30 éves távra hitelt veszünk fel. A legfontosabb tényező itt minden kétséget kizárólag a biztonság. A fix kamatperiódus ugyanis azt jelenti, hogy ezen az időtávon belül nem változik a hitelünk törlesztőrészlete, időközben hiába emelkedik mondjuk a jegybanki alapkamat (amely hatással lehet a hitelünk kamatára, így a törlesztő részletre). Értelemszerűen minél hosszabb ez az idő, annál tovább tudunk fix havi kiadással számolni. Itt érdemes visszacsatolni a bevezetőben említett devizahitel problémára, ahol egyik hónapról a másikra akár majdnem megháromszorozódott az aktuális tartozásunk, és ezzel a havi törlesztésünk is, mivel a hiteleknek nem csak az árfolyama, de a kamata is jelentősen megnőtt. Amennyiben a www.hitel.hu kalkulátorát használjuk, akkor  közben éppen ezért ne csak a havi törlesztőt nézzük meg, hanem a kamatperiódust is válasszunk!

  1. Biztosítás kötése keresőképtelenség esetére néhány ezer forintért havonta

A válság alatt sokan veszítették el munkájukat, így sajnálatosan az is előfordulhatott, hogy nem csak a törlesztőrészlet növekedése, hanem a jövedelem kiesése miatt sem tudták fizetni a lakáshitelüket. Ma már elérhetőek olyan biztosítási termékek, amelyek –típustól, ártól függően- Munkanélküliség, Keresőképtelenség, Baleseti rokkantság, Bármely okú halál esetén is nyújtanak biztosítási szolgáltatást, a lakáshitel törlesztőjével együtt fizethető és nem igényel orvosi vizsgálatot.**

Nos most megmutattunk 3 olyan tippet, amely mind biztonságot jelenthet számodra a hitelfelvételnél, amennyiben szeretnél hitelt felvenni. De ne siess annyira, előtte még keress fel bennünket kérdéseddel vagy kalkulálj Te is a www.hitel.hu oldalon! Segítünk megtalálni a jó megoldások közül a legjobbat, és ilyen, vagy ehhez hasonló trükkökkel segítünk, hogy a lakásvásárlásodat még biztonságosabbá, és olcsóbbá tudd tenni.

*(Forrás: www.hitel.hu, Termék: Budapest Bank, Forint Alapú, Piaci kamatozású Egyenlítő hitel, 5M-19,99 M, Kamatkedvezmény 4, 6 hónapos kamatperiódusú konstrukció)

**Budapest Bank Jelzálog Hitelfedezeti Biztosítás, 50 év alatti biztosított esetén (forrás: https://www.budapestbank.hu/szolgaltatas/lakossag/biztositas-hitelfedezeti-jelzalog.php)