Nem véletlen az az állítás, hogy soha nem volt akkora támogatottsága a saját otthon megszerzésének, mint napjainkban. Talán még felsorolni is nehéz mennyi lehetőségünk van akár megtakarítani ingatlan célra, akár különböző támogatásokat, vagy támogatott hiteleket felvenni. Számos cikkben foglalkoztunk már ezzel a témával átfogóan, de most a Családi Otthonteremtési Kedvezményt vesszük egy kicsit jobban górcső alá. Gyere tarts velünk, és ismerd meg jobban a CSOK-ot!

CSOK alapok, avagy miért is nagy lehetőség?

A Családi Otthonteremtési Kedvezmény (CSOK) nagyon népszerű idehaza, már szinte minden magyar felnőtt ismeri. Az állam által nyújtott támogatás 2015. július 1. óta érhető el azon fiatal házaspárok számára, akik családalapítást terveznek, vagy esetleg már van gyermekük, de bővítenék családjukat. A támogatás előre is igényelhető, viszont abban az esetben, ha nem teljesül a gyermekáldás, a kapott összeget maradéktalanul vissza kell fizetni az államnak. Ráadásul nem is akárhogy, hiszen a jegybanki alapkamat ötszöröse ketyeg rajta ebben a bizony 10 évben, amíg meg kell születni annyi gyermeknek, mint amennyi után igényeltük a támogatást.

A CSOK felhasználható használt, illetve új ingatlan vásárlására, bővítésre, építésre. A támogatás mértéke változó. Az új ingatlan vásárlása, építése esetén a támogatásra kapott összeg jóval meghaladja a használt ingatlan vásárlása esetén járó támogatás összegét.

Mekkora pénzt kaphatunk?

Új ingatlan vásárlása, építése után járó kedvezmény mértéke:

  • 1 gyermek esetén 600.000 Ft
  • 2 gyermek esetén 2.600.000 Ft + igényelhető 10.000.000 Ft államilag támogatott hitel
  • 3 vagy több gyermek esetén 10.000.000 Ft + igényelhető 15.000.000 Ft államilag támogatott hitel

Használt ingatlan vásárlása esetén járó kedvezmény:

  • 1 gyermek esetén 600.000 Ft
  • 2 gyermek esetén 1.430.000 Ft
  • 3 gyermek esetén 2.200.000 Ft
  • 4 vagy több gyermek esetén 2.750.000 Ft

Fontos tudni, hogy gyermeknek számít a magzat, a terhesség betöltött 24. hetét követően, illetve a 20. életévét be nem töltött gyermek is (de, ha oktatási intézmény nappali tagozatán tanul, 25 éves koráig számít bele a CSOK-ba) és természetesen örökbefogadott gyermekek esetén is jár a Családi Otthonteremtési Kedvezmény.

A Magyarország Kormánya által nyújtott kamattámogatott lakáshitel, a 3, vagy több gyermekes családok részére érhető el, új lakás vásárlása, építése esetén. A 15 millió forintos támogatás mellé, amely 3 gyermek után jár nem szükséges felvenni a kamattámogatott lakáshitelt, de abban az esetben, ha az építeni, vagy vásárolni kívánt új építésű ingatlanhoz szükséges még valamennyi pénz, nem érdemes piaci kamatozású lakáshitelt felvenni, hanem inkább az állam által nyújtott kamattámogatott lakáshitelt ajánlott választani, melynek kamata a futamidő végéig fix 3%.

A 3, vagy több gyermek után járó 10 millió Ft-os Családi Otthonteremtési Kedvezménye nagyon népszerű a nagycsaládosok körében, mert lényegesen megkönnyíti a családi fészek megteremtését.

A CSOK hitel kamata, futamideje

Mivel az állam ezzel a támogatásával segíteni szeretné a több gyermekes családok életét, ezért ajánl a teljes futamidő alatt (max. 25 év) fix, évi 3%-os kamatot, amely kedvezőbb a piaci kamatozású lakáshiteleknél.

A futamidő 6-25 év lehet. Érdemes tudni, hogy a Magyar Állam a kölcsön futamidejének első 25 évében biztosítja az Otthonteremtési Támogatást.

Ahogy látható is a cikkből tényleg érdemes a CSOK-kal foglalkozni. Pláne akkor, hogyha már minden gyermekünk megszületett, mert akkor semmi kockázat nincsen benne. Viszont ez egy meglehetősen összetett folyamat, jó ha szakember segít. Éppen ezért keress fel minket! Mi legjobb tudásunk szerint segítünk Téged.