Arról már többször is írtuk, hogy igazság szerint mindenkinek javasoljuk, hogy ne csak a hitel előtt, hanem a hitel mellett is legyen (legalább) egy lakástakarék pénztárunk. Számos indok, és érv szól mellette. Mi most pedig meg is mutatjuk, hogyan érdemes a lakástakarékokkal számolnunk, és azt is, hogy miért!

Röviden a hitelről

A bankok azért jöttek létre, hogy hitelezzenek. Az ő nyereségük a kihelyezett hitelek után fizetett kamat. Ez mind a bank számára, mind a hitel felvevő számára egy előnyös üzlet. Hiszen ha belegondolunk, egyszerre keveseknek van akkora tőkéje, hogy készpénzben megvegye az új ingatlanát, míg a bank pedig anyagi előnyhöz jut. És ezt relatív rugalmas keretek között, hiszen nem veti el azt a lehetőséget, hogy bármikor extra összegek segítségével csökkentsünk a tartozásunkon. Itt jönnek a képbe a lakástakarékok!

A lakástakarékokban rejlő előny

Biztosan sokan tudják, hogy a lakástakarékokra 30%-os, évente akár 72 ezer forintos állami támogatás jár. Különböző időtávra indíthatunk ilyen szerződéseket, így 4,5,6,8 vagy éppen 10 éves távra. Könnyed fejszámolás után rájöhetünk, hogy egy szerződés után 720 ezer forint állami támogatás is ütheti a markunkat, de vajon milyen távra indítsunk szerződést? Számoljuk ki, hogy melyikkel járunk jobban, ha 1 darab 8 éves szerződést indítunk, vagy 2 db 4 évessel!

Melyikkel járunk jobban?

Vegyük alapesetben, hogy felveszünk 20 évre egy 8 millió forintos hitelt, amelyre a hitelkalkulátor szerint havonta 40.965 forintot kell törlesztenünk. Ami most ennél is fontosabb összesen 9.996.771 forintot adunk vissza a banknak a 8 millió forintért cserébe.

Amennyiben indítunk egy 8 éves havi 20 ezer forintos lakástakarékot, akkor 8 év múlva 2.627.077 forintot tudunk előtörleszteni a 99. hónapban, Ezzel pedig azt érjük el, hogy a 240 hónapos hitelt visszafizetjük 164 hónap alatt, kicsit több mint 13 év alatt. Így összesen (a lakástakarékkal együtt) 8.638.260 forintból kijövünk, azaz spóroltunk az eredetihez képest 1,3 millió forintot.

Két darab 4 éves szerződés után az a trükk, hogy nem egyszerre, hanem két részletben törlesztünk elő 1.300.320 forintot. Az érdekesség, hogy így csak 161 hónap kell a hitel visszafizetéséhez. Így további 3*40.965 forintot spórolunk, azaz 122.895 forintot, összesen pedig több, mint 1,4 millió forintot.

Ahogy láthatod körültekintően minden részletre odafigyelve kezeljük a hitelfelvételt. Szeretnéd, hogy Neked is segítsünk? Keress fel minket! Biztos lehetsz benne, hogy Neked is kitalálunk valami hasonló jövedelmező megoldást.