Itt az év vége kérlelhetetlenül. Bizony megint eltelt egy év, amely úgy általában mindenki számára elég izgalmas volt. Biztos Neked is sok terved, álmod megvalósult, és akad olyan is, amely idén fog. Olyan lehetőség nincs, hogy ne teljesüljön, hiszen teszel érte. Amennyiben idén még nem találtad meg az álmaid új ingatlanját, akkor semmiképpen ne keseredj el, hiszen idén még van idő számolgatni, tervezni (hidd el 10-15 percnél nem lesz több), és jövőre pedig jöhet a megvalósítás.

A tervezés

Nem tudjuk elégszer hangsúlyozni és leríni, hogy a hitelfelvétel az nem olyan, mint egy spontán buli, hogy elindulunk és aztán lesz, ami lesz. Van, aki így csinálja, de azon személyek azok, akik utána panaszkodnak mindenre és mindenkire, a bankokra, az előző ingatlan tulajdonosra, és innen kiindulva tulajdonképpen az egész világra. Te ne legyél ilyen! Csináld okosan, tervezd meg, és vidd véghez! Segítünk benne, íme, egy kis hitelfelvételi kisokos, amellyel neked is sétagalopp lesz ez a valljuk be bonyolult folyamat.

Első lépés a számítgatás

Egy hitelfelvétel nem is kezdődhet máshogy, mint azzal, hogy beírjuk a böngészőbe, hogy hitel.hu. Itt pedig kiválasztjuk a lakáshitel kalkulátort. Számos cikkben írtuk már, hogy milyen – első hallásra talán nem is hihető- összegeket tudunk megnyerni, megspórolni, amennyiben rászánjuk az időt arra, hogy kalkuláljunk itt.

A leggyorsabb alap számítástól egészen mély, szinte minden adatra kiterjedő számításokig mindent meg tudunk itt csinálni. De a 3 legfontosabb indok az alábbi:

  • kiszámold, hogy hol lesz a legolcsóbb a hitel számodra (ennél a banknál akár további előnyökre is szert tehetsz, és a hitel előminősítést se feledjük el)
  • kiszámolod, hogy mekkora hitelt vehetsz fel (így pontosan látni fogod, hogy mennyivel jobban jársz, minthogyha adhoc jellegel bementél volna a legközelebbi bankba)
  • a keresetedhez mérten be tudod állítani azt, hogy milyen hitelt tudsz kényelmesen visszafizetni, úgy hogy a mindennapi életedben nem kell nem lemondásokkal szembesülnöd. Magyarul ne vállald túl magad hitellel.

Szóval vágjunk is bele egy ilyen számításba a hitel.hu kalkulátorával!

Vegyünk egy 30 milliós ingatlant!

Legyen az alaphelyzet, hogy eladjuk a jelenlegi 14 milliós lakásunkat, és veszünk helyette egy 30 milliós házat! Extra pénzt nem szeretnénk beleforgatni, így 16 millió forint hitelre lesz szükségünk. A két hitelfelvevő közül egyik sem KHR listás, és mindkettőnek 200 ezer forint feletti keresete van így az anyagiakon nem fog múlni a hitel. Jöjjön a kalkuláció, nézzük meg, hol vegyük fel ezt a bizonyos hitelt 20 évre!

Az első ajánlat a Budapest Bank Forint Alapú Piaci Kamatozású Egyenlítőhitele, amely szerint havi 90.832 forintot kell utalnunk. Érdekességképpen a legalsó, vagyis a legdrágább hitel havi szinten 105.107 forintról szól. A különbség elég tetemes hiszen majdnem 15 ezer forint.

És alapból úgy számoltunk, hogy minden banknak csak a legkedvezőbb ajánlata szerepel. Amennyiben kíváncsiak vagyunk az összes bank összes ajánlatára, akkor még döbbenetesebb lesz, amit látni fogunk. Számoljuk újra, úgy, hogy minden ajánlatot megnézünk! Amint ez meg van, értelem szerűen a legolcsóbb ajánlat nem változik, így görgethetünk egyből legalulra. Itt találjuk a OTP bank Fix 20 Lakáshitelét. A havi törlesztő 144.275 forint. Na, ez a szám is igazolja, hogy igenis kevés fontosabb dolgot találunk az interneten, mint a hitel.hu kalkulátora.

Jövőre is jó lesz

Adódik a kérdés, hogy mi van akkor, ha változnak a szabályok. Nos, annyit biztosan állíthatunk, hogy ez a kalkulátor mindig az aktuális feltételek szerint számol. Másfelől pedig, egyelőre semmi olyan jel nincs, amely arra utalna, hogy 2019-ben drágulnának a hitelek, vagy valami jelentős változás állna be.

Ha ingatlanvásárlás körül járnak a gondolataid, keress fel minket! Mindenben segíteni fogunk, hogy a lehető legjobban járj.