A lakáshitelnek két fontos tulajdonsága van. Az első az, hogy problémamentesen és gyorsan megkapjuk, a második pedig az, hogy a lehető legolcsóbban jövünk ki a „buliból”. Mi magunk ezzel maximálisan egyetértünk, és ezért össze is gyűjtöttük azokat a tényeket, amelyek elősegítik számunkra ezt. Gyere, olvasd végig ezt a speciális hitel kisokost!

Segítségek a gyors hitelfelvételre

Három igazán fontos dolog van, amelyet megtehetünk, hogy a hitelfelvétel zökkenőmentes legyen. Az első ezek közül a hitel előminősítés. Ez egy olyan, a legtöbb banknál elérhető szolgáltatás, amely lényege, hogy financiálisan átvizsgálnak bennünket, mintha lakáshitelt vennénk fel, mindössze csak ingatlan nincs még. Eredményeképpen tudni fogjuk, hogy mekkora összegű ingatlant keressünk, és hogy mekkora hitelt tudunk majd felvenni. Ráadásul általában fél évig ezeket az adatokat őrzik is a bankok, tehát nem kell újra minden jövedelemigazoló és egyéb papírt begyűjteni, amivel időt spórolunk.

A második ilyen dolog az, hogy megfelelő, vagy akár annál is nagyobb önerőt gyűjtünk össze magunknak. Így nem kell azon gondolkoznunk, hogy vajon ennyi hitel még megoldható-e, vagy fel tudjuk-e venni. Önerő kiépítésre pedig számos pénzügyi lehetőségünk adódik. A TBSZ számlák, a NOK, a lakástakarék pénztár, és a CSOK is idetartozik. A lényeg, hogy tudatosan készüljünk a hitelfelvételre.

A harmadik és egyben utolsó ilyen lehetőségünk az, hogy a Minősített Fogyasztóbarát Lakáshitel-re esik a választásunk. Korábban többször is írtuk, hogy ezt csak olyan feltételeknek megfelelő hitelek kaphatják meg, amelyek számunkra előnyösek. Jelen esetben azon tulajdonságát emelnénk ki, hogy korlátozva van legfeljebb hány napig tarthat a hitel elbírálás, és a folyósítás. Szóval ezzel megint csak nyertünk magunknak időt. Most nézzük meg, hogyan lehet olcsóbb a hitel!

Spóroljunk a hitelen!

Alapvetően 2 (+1) lehetőségünk van arra, hogy a hitelünk olcsóbb legyen. A plusz eggyel kezdenénk, bár ez szinte magától értetődő: Használjuk a lakáshitel kalkulátort, és egyből olyan hitelt válasszunk magunknak, amely olcsóbb, mint a többi.

A másik két lehetőségünk, hogy játszunk a futamidővel, a másik pedig a hitel előtörlesztés előnyei. Kezdjük az előbbivel!

Ismét a hitelkalkulátort segítségül hívva, egy 30 éves 15 millió forintos lakáshitelre egy tetszőlegesen kiválasztott bank (legyen, mondjuk a Budapest Bank) 60.602 forintos havi törlesztés mellett összesen 21.784.959 forint, amit visszafizetünk. Ezzel szemben, ha mindössze 15 évre veszünk fel lakáshitelt, akkor összesen 18.248.866 forint, azaz a különbség nem kevesebb, mint 3,5 millió forint.

A hitel előtörlesztés pedig szintén látványos megoldás, amellyel pénzt spórolunk. A lakáshitelek alapszabályai szerint a tőketartozásunk folyamatosan és egyre nagyobb arányban csökken. Ez az alapötlet arra, hogy ha mellette megtakarításunk és előtörlesztjük a hitelbe, akkor jobban fogunk járni. Egy korábbi cikkünkben megmutattunk, hogyan spórolj 2.070.950 forintot a hiteleden, a lakástakarék segítségével. Annyi a teendőnk, hogy folyamatosan indítunk egy 4 éves havi 20 ezer forintos szerződést.

Ezzel a végére is értünk azoknak a lehetőségeknek, amelyekkel jobbá tudjuk tenni a saját lakásvásárlásunkat. Amennyiben ezek közül már csak egyet is megcsinálsz, máris kézzel foghatóan jobban jársz. Ha viszont kíváncsi vagy még hasonlóan előnyös lehetőségekre, akkor keress fel minket! A legjobb tudásunk szerint fogunk támogatni abban, hogy minél jobban járj álmaid otthonának megszerzésében.