Bár a leggyakrabban a hitelkalkulátort szinte állítgatás nélkül használjuk, legfeljebb az összegen változtatunk, nem árt tudni, hogy számos egyéb funkciója is van, és rengeteg érdekes adatot tudunk kinyerni belőle. Az alábbi cikkben ezeket fogjuk bemutatni.

A beállítások

Fontos már az elején megnézni, hogy milyen hitelt is veszünk fel. A legtöbbször ugyan nem, de mégis akad, ahol valóban eltérés van a hitelek törlesztőrészletei között. Lakásvásárlás esetén 20 évre a havi törlesztő 78.466 forinttól már elérhető, míg hitelkiváltás esetén ugyanekkora összeg, ugyanezen a távon 79.924 forinttól. Tény hogy nem eget rengető a különbség, de azért van.

Az is érdekes, hogy a hitelkalkulátor tudja, hogyha állítjuk a hitel összegét, akkor ahhoz igazítja az ingatlan értékét. Ez alatt a minimális értéket kell érteni. Ez megmutatja, hogy jelenleg minimum 20%-os saját tőkével kell rendelkezzünk.

Értelmezzük a megkapott eredmény!

Bár teljesen érthető, hogy egyből a havi törlesztőrészletet vizsgáljuk meg. Rögtön a bankok logója alatt megtaláljuk a kamatperiódust. Miért figyeljünk a kamatperiódusra? Mert ez az az időszak, amelyen belül nem fog változni a hitelünk törlesztőrészlete. Nagyon fontos ez a tény, hiszen lehet hogy az egyik hitel olcsóbb mondjuk 3 hónapig 3 ezer forinttal, de után 9 hónapig pedig a másik 5-6 ezerrel egy esetleges kamatemelkedés esetén, akkor már látható, hogy nem a kezdeti legolcsóbb hitel valóban a legmegfelelőbb nekünk.

Továbbá érdemes arra is figyelnünk, hogy milyen előnyei vannak az adott hitelnek. Ezt jobb oldalt találjuk. Számos ilyen adódhat, például a közjegyzői díj, vagy az értékbecslési költségek visszatérítése, vagy akár a kamatkedvezmény, vagy pénz jóváírása is.

Amennyiben ezeket együtt vizsgáljuk, csak akkor fogjuk megtalálni a számunkra ideális hitel konstrukciót. Ha Neked is ez a célod, akkor keress fel minket a hitelkalkuláció után! Szakembereink azon lesznek, hogy Te pénzügyileg a legjobb lehetőséget tudd választani. Ráadásul egy-két olyan trükköt is javasolnak majd, amellyel az olcsó hitelt még olcsóbbá tudod tenni.