Ahogy mondani szokták sokan, az életben egyetlen egy dolog állandó az pedig a változás. Ez a megállapítás valóban mindenre érvényes, így a hitelpiacra is, azon belül pedig a konkrét szerződésekre. A bankok sem dugják a fejüket a homokba, és folyamatosan figyelik, hogy a lakosságnak milyen igényei vannak, és hogy ennek az adott kereteken belül hogyan tudnak megfelelni.

Mire van szükségünk egy hitel esetén?

Persze tudjuk mi is, hogy a legjobb hitel az, amelyet nem kell visszafizetni, de azt nem hitelnek hívják, hanem ajándéknak. 🙂 Korábban beszéltünk már arról is, hogy kinek milyen lehet egy álomhitel.

Viszont az utóbbi időben egyre határozottabban látszik, hogy a lakosságnak milyen igényei vannak egy hitellel szemben. Természetesen a gyorsaság, olcsóság, rugalmasság, biztonság mind-mind fontos, de jelenleg ezek közül is egy kiemelkedik:

A biztonság

A tavalyi év teljesen egyértelműen megmutatta mind a szabályzásban, mind a felvett hitelekben, hogy hosszú távon gondolkodva a hitelek, konkrétan a kamatokat tekintve a biztonság az elsődleges szempont.

Ez magyarázható azzal, hogy a hitel felvevők egyre tudatosabbak (reméljük, sokan olvasnak minket), és a pillanatnyi olcsóság helyett a stabilitást választják. A legnépszerűbbek jelenleg az 5-10 éves fix kamatozású hitelek.

Míg az év korábbi szakaszában a felvett hitelek mintegy 16%-át tették ki a változó kamatozású hitelek, addig tavaly az év utolsó hónapjaiban már csak mindössze 6%-át. Változó kamatozású hiteleknek azokat nevezzük, amelyeknél alacsony a kamatperiódus, a részleteket itt találod!

Érdekes, hogy a január-november vizsgált időszakban az 5-10 éves fix hiteleknél láthatjuk a legnagyobb növekedést. A 123%-os növekedés azt jelenti, hogy 275 milliárd forintra nőtt az ilyen típusú hitelek állománya. Ez is azt jelenti számunkra, hogy jelenleg megkérdőjelezhetetlenül a biztonságra helyezi a lakosság a fókuszt.

Csak ilyen hitelt érdemes felvenni?

Ezt nem mondanánk. Mindenki saját maga dönti el, hogy mekkora a kockázattűrő képessége. Bár jelenleg a hosszabb távon fix hitelek havi törlesztőrészlete magasabb (a hitel.hu kalkulátorával ezt is meg tudod nézni), hosszú távon nem biztos, hogy így marad, hiszen nehezen elképzelhető, hogy még 20 évig ilyen alacsonyan maradnak a kamatok, mint ahogy most vannak.

Ha bármilyen kérdésed van, keress minket bátran! Szakértőink állnak rendelkezésedre.