A jó hitel megtalálásához fontos, hogy minden apró részlettel tisztában legyünk. Ahogy a mondás is tartja, az ördög a részletekben rejlik. Ez arra sarkallt minket, hogy elkészítsük a hitel kisokost, ahol mindenki megtalálja azt a szakszót, kifejezést, amely esetleg nem egyértelmű számára. Így a meg nem értés nem lehet akadálya annak, hogy megtaláljuk a jó hitelünket.

Adós:

Az a személy, aki a hitelt felveszi. Ő az ingatlanjával, és a keresetével is felel az hitel visszafizetéséért.

Adóstárs:

Az a személy, aki szintén részt vesz a hitel felvételében. Amennyiben házastárs az illető, akkor kötelező adóstársnak lennie.

CSOK:

A családi otthonteremtési kedvezmény, egy olyan állami támogatás, amely a gyermekek számától, és az ingatlantól függ. Maximális nagysága 10 millió forint. Ezt a támogatást nem kell visszafizetni.

Devizahitel:

Jelenleg Magyarországon nem annyira jellemző, de azokat a hiteleket hívjuk így, amikor nem forint alapon „adósodunk el”, hanem mondjuk svájci frankban, vagy japán jenben. Ilyenkor számolnunk kell a devizakockázattal.

Előtörlesztés:

Erről akkor beszélhetünk, hogyha a rendszeres havi törlesztésen felül egy nagyobb összeget (értékpapírszámla, vagy lakástakarék) befizetünk, hogy csökkentsük a tartozásunkat. A legtöbbször ennek költsége van, azonban tudunk olyan lehetőséget, ahol nincs.

Építési hitel:

A bankoknál természetesen van lehetőség arra is, hogy nem kész házra adnak hitelt, hanem az építendőre is. Ilyenkor természetesen több dolgot kell leegyeztetnünk, több iratot kell benyújtani. Ami még fontos, hogy általában nem egy összegben folyósítják a hitelt, hanem részletekben.

Fedezet:

A bank hitelt ad számunkra, de ezért cserébe szüksége van valamilyen biztosítékra. Ezt a biztosítékot nevezünk fedezetnek. Egy lakásvásárlás esetén ez az ingatlan.

Folyósítási feltétel:

Amikor már túljutottunk a banki procedúrán, és a szerződést is aláírtuk, akkor már csak ezeknek a folyósítási feltételeknek kell megfelelni. Jellemzően itt két konkrét feladatra kell gondolni, a banknak rá kell kerülnie a tulajdoni lapra, illetve engedményeztetni kell a lakásbiztosítást.

Kamatperiódus:

Azt az időszakot jelenti, ameddig a hitelünk kamata garantáltan nem változhat. Ez az időszak akár több éves is lehet.

Központi Hitelinformációs Rendszer

Amennyiben valaki hitelkérelemmel, finanszírozási igénnyel fordul egy hitelintézethez, a bank a hitelbírálat során felméri a kérelmező hitelképességét. A bírálat során a bank számos információt bekér az ügyféltől, valamint különféle forrásokból további információkat is gyűjt, hogy minél pontosabb képet alkosson az ügyfél hitel-visszafizetési képességéről. A bankok számára ilyen, kiemelten fontos információforrás a KHR nyilvántartás is.

Lakástakarék:

Ez egy olyan lakás előtakarékosság, amelyre 30%-os, évente akár 72 ezer forint vissza nem térítendő állami támogatás jár. Jelenleg 4 pénzintézet (Aegon, Erste, Fundamenta, OTP) kínálatából választhatunk. Persze hitel mellett is rendelkezhetünk ilyen megtakarítással, hiszen tudunk belőle előtörleszteni.

MFL:

Jelenleg az egyik legnépszerűbb hitelfajta a Minősített Fogyasztóbarát Hitel. Különböző kritériumoknak kell megfelelni, hogy egy hitelkonstrukció az MNB-től megkapja ezt a minősítést.

NOK:

A Nemzeti Otthonteremtési Közösség-et az angol „building society” mintájára hívtak létre. Ez egy olyan ingatlancélú megtakarítás, ahol nem egyedül gyűjtünk, hanem egy közösségi számlán. Negyedévente tudjuk igényelni azt az összeget, amire szerződtünk, de csak egy sorsolási eseményen derül ki, hogy megkapjuk-e. 10 év alatt akár 4,5 millió forint állami támogatást is bezsebelhetünk vele.

THM:

A Teljes Hiteldíj Mutató. Ez mutatja meg, hogy mekkora költsége van a felvett hitelnek ránk nézve.

Végtörlesztés:

Ez egy olyan speciális előtörlesztés, amikor a teljesen fennmaradó tőketartozásunkat visszafizetjük a banknak a futamidő lejárta előtt.

És ezzel tulajdonképpen a végére is értünk, és minden lényeges fogalmat megismertünk. További érdekességekért, tippekért keress minket bátran. Mi visszahívunk és minden kérdésedre válaszolunk.