Minden lakásvásárlás előtt számos kérdés vetődik fel bennünk. Belvárosi lakás legyen vagy kertes? Téglából épült vagy panel? De a legsarkalatosabb kérdés mégis az, hogy új építésű legyen, vagy használt? Nos, járjunk utána, hogy miért is ennyire fontos ez a kérdés!

Csak a kényelem számít?

Természetesen nem. Azzal ugyan mindenki tisztában van, hogy egy vadonatúj frissen épített ingatlanban egyből jobb érzés beköltözni. És lehetne sorolni még bizonyos előnyöket, de ez messze nem azt jelenti, hogy a régebbi építésű épületek ne lennének nagyon jók. Viszont, ami új, annak jobban meg kell fizetni az árát. Nézzük át azokat a szerződéseket, ahol nem mindegy, hogy milyen ingatlanra esik a választásunk!

A NOK

A sokak által csak lakáslottónak nevezett lakás előtakarékosságnál kiemelt fontosságú, hogy új ingatlant vásároljunk. Már csak azon egyszerű oknál fogva is, hogy használt ingatlanra nem lehet fordítani az itt gyűjtött megtakarítást. Ki-ki döntse el, hogy az éves 30%-os, 83.333 forintos maximális állami támogatás elég vonzó-e ahhoz, hogy használt helyett új ingatlant vásároljon.

A CSOK

A Családi Otthonteremtési Kedvezmény szintén egy olyan lehetőség, amely nagy mértékben függ az ingatlanunktól. A régi SZOCPOL felújított változata egy olyan vissza nem térítendő állami támogatás, amelynek mértéke függ az ingatlan méretétől, és a meglévő vagy vállalt gyermekeink számtól is. Minimum 600 ezer forintról, maximum pedig akár 10 millió forintot is. Készítettünk egy táblázatot ehhez, amelyet pontosan megmutatja, hogy milyen feltételek mellett mekkora összegre számíthatsz, amely lakás önerőként is beszámítható:

CSOK

CSOK

Gondolhatnánk azt, hogy az új ingatlanra felvett hitel olcsóbb, hiszen ha véletlenül bedőlne a hitel, akkor ezt könnyebben tudja értékesíteni a bank (nem ez a célja soha).

De akár azt is gondolhatnánk, hogy drágább, hiszen maga az ingatlan értéke is drágább. Amennyiben pontosan számolunk a hitelkalkulátorral, akkor azt látjuk, hogy a bankok nem tesznek különbséget a hiteleiken keresztül ily módon az ingatlanok között.

Legyen szó akár új, vagy régebbi ingatlanról az biztos, hogy hitelre szüksége lehet, ezért vegyed fel velünk a kapcsolatot! Mi a legjobb megoldásokkal fogunk Téged segíteni.