Amikor készülünk megvenni álmaink otthonát, akkor minden lehetséges segítséget érdemes kihasználni. Jelen helyzetben a magyar állam is számos olyan lehetőséget biztosít számunkra, amellyel érdemben kell foglalkozzunk. Az egyik ilyen a Családi Otthonteremtési kedvezmény. Nézzük meg mit érdemes tudnunk róla!

Miről is szól a CSOK?

Tulajdonképpen a régi jól ismert SZOCPOL újragondolásáról, egy modernebb változatáról van szó. Az állam ezzel próbálja segíteni a családok saját ingatlan vásárlását. Ez egy olyan vissza nem térítendő állami támogatás, amely mértéke a gyermekeink számától, és az ingatlan méretétől, állapotától függ. A CSOK nagysága éppen ezért nem egy fix összeg, de a lehető legnagyobb összeg, amelyet ilyen címen kaphatunk az nem kevesebb, mint 10 millió forint.

Honnan tudhatjuk, hogy mekkora összeget kaphatunk?

A leghatékonyabb megoldás, hogyha a hitelező bankunknál jelezzük, hogy szeretnénk élni ezzel a lehetőséggel. Ők pontosan meg fogják tudni mondani nekünk, hogy „mennyi az annyi”.

Készítettünk egy egyszerűsített táblázatot, amelyben azért látható, hogy mekkora összeggel érdemes kalkulálnunk:

CSOK

A táblázatból látható, hogy különbség van az újépítésű, és a használt ingatlanokra kapható támogatás nagysága között. Értelemszerűen az új lakások finanszírozására magasabb összeget kaphatunk, még akkor is, ha az egyéb feltételek azonosak. Már 600 ezer forint is szép összeg, nem beszélve a 10 millió forintról.

Mit jelent a CSOK 10+10?

Itt egy kiemelten a nagycsaládosokat támogató lakásszerzési támogatásról van szó. Azt ugye látjuk a táblázat alapján, hogy 10 millió forintot csak új lakásra/házra kaphatunk, és akkor, hogyha 3 gyermekünk van, vagy hármat vállalunk. A CSOK 10+10-nél ezzel az első 10-t le is tudtuk. A másik 10-es pedig egy ehhez kapcsolódó állami kamattámogatott hitel. A kamattámogatás az egész futamidőre kitart, így és kedvezőbb, mint egy átlagos piaci hitel. Így akár 20 millió forinthoz is juthatunk nagyon kedvező feltételek mellett.

Dióhéjban ennyit elég is tudnunk a CSOK-ról ahhoz, hogy lássuk érdemes vele foglalkoznunk. Sőt, amennyiben családosak vagyunk, mindenképpen éljünk ezzel a lehetőséggel. További pontos információkért keress minket bátran! Legjobb tudásunk szerint fogunk segíteni.