Előre szeretnénk leszögezni, hogy még mindig nagyon jó időben vagyunk ahhoz, hogy lakáshitelt vegyünk fel. Viszont kamatemelkedés lépett fel a hitelpiacon, azaz kicsit drágultak a hitelek. Nem kell drasztikus megugrásokra gondolni, mint mondjuk a svájci frank hitelek esetén, de figyeljünk oda!

Miért emelkedtek a hitelek kamatai?

Alaphelyzetben minden ideális, hiszen még mindig rekord alacsony szinten van a jegybanki alapkamat, vagyis 0,9%-on. Akkor vajon mégis miért emelkedtek meg a kamatok? Nos, a válasz a hitelkamatok másik összetevőjében keresendő a kamatfelárban. A bankok forrásköltségei megnövekedtek. Ez azt jelenti, hogy magasabb áron jutnak kihelyezhető forráshoz (pénzhez), és ezt a különbséget továbbhárítja az ügyfelekre.

Mi várható még?

A saját véleményünket nem erőltetnék Rád, de olyan szerencsés helyzetben vagyunk, hogy a szakértőknek szinte kivétel nélkül ugyanaz a véleménye. A Magyar Nemzeti Bank előzetes kommunikációja szerint 2019 közepéig nem szándékozik emelni a már fent is említett 0,9%-os alapkamaton. Viszont közben a forint történelmi mélypontra közelébe jutott, így lehet, hogy már hamarabb emelés várható. És az sem véletlen, hogy október 1-től keményebb szabályozás lép életbe, ami a hosszú távon fix kamatozású hitelek felé tereli a hitelt felvenni szándékozókat.

Mit érdemes most tenni?

Röviden tömören érdemes kicsit felpörögni! Ne essünk át kapkodásban persze, de egy éven belül szinte biztosra vehető az alapkamat emelése, amely viszont érzékenyen érintheti a pénztárcánkat. Ha mondjuk 1%-ot emelkedik az alapkamat, és ezzel a leendő hitelünk kamata is, akkor az havi szinten jó pár ezer forint emelkedést jelenthet a havi törlesztésünkben. Ezért minden eddiginél fontosabb, hogy számolj a hitelkalkulátorral! Pontosan megmutatja, hogy jelenleg milyen feltételek mellett tudunk hitelt felvenni, és szinte borítékolható, hogy a közeljövőben nem leszünk ilyen jó helyzetben.

Összegezve tehát az, aki hitelfelvételen gondolkozik, az ne nagyon tétovázzon. Persze mi itt vagyunk, és segítünk, abban hogy nehogy a nagy sietség közben bakik csússzanak be. Ezért keress fel minket! Feladatunk, hogy gyors és hatékony legyen a hitelfelvételed, és anyagilag is a legjobban gyere ki a lakásvásárlásból.