Mostanában olyan sok fajta támogatásról beszélhetünk, hogy már szinte mi sem tudjuk követni. J Na jó, ez persze egy kicsit túlzó, de tény, hogy a Családi Otthonteremtési kedvezmény folyamatosan változik. És folyamatosan csatlakoznak hozzá különböző lehetőségek. Nem egy kedves olvasónk kérte, hogy írjunk erről kicsit részletesebben, mert ő szeretné igénybe venni, de nincs pontosan tisztában vele, hogy milyen lehetőségei vannak. Minket pedig csak kérni kell, és máris a fókuszba kerül a CSOK, és minden, ami hozzá tartozik.

Alapjaiban a CSOK-ról

A Családi Otthonteremtési Kedvezmény leegyszerűsítve egy vissza nem térítendő állami támogatás. Igen, ezt az összeget megkaphatjuk és egyetlen forintot sem kell visszafizetni. Tehát nem hitel, még annak ellenére sem, hogy nem az állam utalja a bankszámlánkra, hanem bankokon keresztül juthatunk hozzá. Adódik a kérdés, hogy mekkora összeghez?

Nos, a legegyszerűbb, hogyha ezt egy táblázaton keresztül mutatjuk be. Annyi elöljáróban azért szeretnénk elmondani, hogy akár 10 millió forintról is lehet szó. Íme, a táblázat:

Vegyünk egy egyszerű példát! Ha mondjuk, van 2 gyermekünk, akkor alapjaiban 2,6 millió forintot vagy 1.430.000 forintot kaphatunk. Ez, ahogy látható attól függ, hogy milyen ingatlanra igényeljük a CSOK-ot. De van lehetőség arra, hogy 3 gyermek után igényeljük a pénzt. Ilyenkor 10 évünk van arra, hogy megszülessen a harmadik utódunk is. Hogyha ez mégsem történne meg, akkor magas kamatokkal együtt vissza kell fizetnünk a felvett összegek közti különbséget. Tehát mondjuk 10 millió – 2,6 millió = 7,4 millió forint plusz a kamatok. 10 év alatt a kamatok nagyon magasra híznak fel, ezért szerintünk ezzel nem érdemes kockáztatni.

A CSOK-hoz kedvezményes hitel is járhat

Amennyiben szükségünk van rá, mert magasabb összegre van szükségünk, akkor tudunk a CSOK mellé a banktól hitelt felvenni. Ráadásul kedvezmény fix hitelt. A kedvezménynek azonban van felső korlátja is. Korábban elhíresült a CSOK 10+10. Ez arról szólt, hogy az igényelhető 10 millió forint mellé további 10 milliót vehetünk fel kedvezményesen. A feltételekből is látszik, hogy ehhez új építésű ingatlan kellett, és 3 bevállalt gyermek. Viszont ez jelenleg már teljesen máshogy néz ki.

Már két gyermek után is igényelhetünk kedvezményes 10 millió forintos hitelt a banktól, ahol a CSOK-ot megigényeltünk. Azért pedig, hogy a 3 gyermekesek további előnyt élvezzenek, náluk a maximálisan felvehető hitel összege egészen 15 millió forintra ugrott fel. Így 3 gyermek esetén akár 25 millió forinttal is számolhatunk, és akkor még nem beszéltünk a babaváró 10 millióról sem, amelynek megigényléséig már alig több, mint 1 hónap van hátra. Úgy, ahogy a falusi CSOK-nak.

A falusi CSOK

Ez egy új kezdeményezés, amely mögött egyelőre még nincsen kész a rendelet. A lényege azonban az, hogy a vidéki, nehezebb sorsú települések is kivehessék a részüket a támogatásokból. Várhatóan az igénylés feltétele lesz, hogy megfelelő ideig legyen TB jogviszony, illetve a csalások elkerülése érdekében kizáró ok lesz, hogy családtagtól, vagy annak cégétől lehessen vásárolni ingatlant. A felvehető összegek a gyermekek száma alapján 600 ezer, 2,6 millió és 10 millió forint lesz. Amint kész a rendelet minden fontos információt megírunk.

Igazság szerint lényegre törően, ez az, amit tudni kell a CSOK-ról, falusi CSOK-ról, és a hozzá kapcsolódó lehetőségekről. Innen mindenkinek magának kell egy kicsit számolgatni. Javasoljuk, hogy ezt a hitel.hu kalkulátorával tedd meg! Utána pedig keress fel minket! Segítünk abban, hogy a lehető legtöbb támogatás lehessen a tied.