A legjobb hitelnek a legfontosabb tulajdonsága, hogy relatív hamar és zökkenőmentesen megkapjuk 🙂 Persze, nyilván legyen olcsó, meg alacsony törlesztő részletű, de a legfontosabb mégiscsak az, hogy megkapjuk, ezért arra gondoltuk összeírjuk a hitelfelvétel „banánhéjait”, vagyis azokat a sarkalatos pontokat, ahol elcsúszhatunk.

Rossz ingatlant választunk

Bizony akad jó pár indok, amely miatt nem terhelhető hitellel egy ingatlan. Kis hazánkban akadnak meglepetések, ilyen lehet, ha pont egy olyan házat nézünk ki, amely nem lakóingatlanként van bejelentve. Az osztatlan közös tulajdon ugyan helyenként megoldható, de nagyon macerás folyamat.

Szintén a hitelfelvételt lassító, sőt volt ahol megakadályozó tényező volt, amikor az ingatlanra, közüzemi tartozás, vagy közös költség van terhelve. Ez általában, akkor fordul elő, ha az előző tulajdonos nem fizette rendesen. Ilyenkor először rendezni kell ezt a tartozást, majd egy új tehermentes tulajdoni lapot kell kikérni. És utána indulhat a hitelfelvételi procedúra. Ez pedig nem 10-20 perc.

Szintén gyakran merül fel, hogy az adásvételi szerződést nem jól iratjuk meg. Általában ez abból a bizonytalanságból fakad, hogy nem tudjuk melyik bank fog nekünk hitelt adni. Márpedig ennek szerepelnie kell a szerződésben.

Minden banknak van egy tájékoztatója, amelyben leírja, hogy pontosan minek, és hogyan kell szerepelnie az adásvételi szerződésben. Erre fektessünk nagy hangsúlyt, mert nem olcsó mulatság, és felesleges pénzkidobás a többszöri szerződésmódosítás.

Nem elég a hitel

Sok olyan sztoriról lehetett hallani, hogy meg volt az ingatlan, de nem kaptuk meg a hitelt. Ennek számos oka lehet, nézzük a leggyakoribbakat:

Nem is tudtunk róla, de felkerültünk a KHR listára. Ez azt jelenti, hogy nem minősülünk jó adósnak, és szinte minden bank azonnal eláll a velünk való szerződéstől. Ilyenkor azonnal érdemes a tartozásunkat rendezni. Majd kivárni, hogy lekerüljünk erről a listáról. Csak azután tudunk lakáshitelt felvenni.

A másik gyakori hiba, hogy azt hisszük, hogy fel tudunk venni, mondjuk 10 millió forint hitelt, de a valóságban csak 8-at. Ilyenkor eléggé kellemetlen helyzetbe kerülünk, hiszen már írtunk adásvételi szerződést, fizettünk foglalót is. Ilyenkor általában kezest szoktunk bevonni.

Egyébként ezeket a problémákat rendkívül egyszerűen jó előre ki tudjuk küszöbölni. A megoldás a hitel előminősítés. Semmi mást nem kell tennünk, mindössze amikor kipattan a fejünkből az ötlet, hogy ingatlant szeretnénk, cselekedjünk! Menjünk el a bankba és készíttessünk egy hitel előminősítést.

Ez a folyamat arról szól, hogy megvizsgálják a pénzügyi lehetőségeinket, ugyanúgy mintha lakáshitelért folyamodtunk volna. Ugyan nincs ingatlan, amit megvennénk, de a végén pontosan tudni fogjuk, hogy mekkora hitelt tudunk akár felvenni. És az is egyértelmű lesz, hogy mekkora ingatlant, milyen árban keressünk. Sőt, ezzel még időt is spórolunk, hiszen amikor valóban ingatlant vásárolunk, nem kell ezt újra megcsinálni.

Javaslat: Mindenképpen készítsünk hitel előminősítést! Csak nyerhetünk vele.

Készüljünk fel alaposan

Ahogy ebből a rövid bejegyzésből is látszik, számos helyen bukhatjuk a hitelünket, és ezzel együtt azt az otthont is, amelyet kinéztünk magunknak. Ha jól megnézzük, igazság szerint a hitel előminősítés lehet a kulcsa mindennek. Olyan kevesen élnek vele, pedig hihetetlenül leegyszerűsíti ezt az amúgy összetett folyamatot. Keress fel minket minél hamarabb! Amennyiben kérdésed van, vagy segítségre van szükséged, mi itt vagyunk és segítünk.