Egyre több kedves látogatónk, sőt, rendszeres olvasónk írja meg nekünk, hogy mennyire szereti tudni, hogy mi zajlik külföldön. És azt, hogy nagy érdeklődéssel olvassák azokat a cikkeinket, amelyekben a külföldi hitelhelyzetről, bankokról írunk. Mi pedig nem magunk szórakoztatásából írunk, ezért már itt is egy újabb érdekesség Európából, konkrétan a brit szigetről.

A BrExit hatása

Az gondoljuk senkinek nem kell elmesélni, hogy a britek úgy döntöttek, hogy nem szeretnének továbbra is az Európai Unió tagjai lenni. Ezt nekünk nem tisztünk minősíteni, de annyit mindenképpen el kell mondjunk, hogy már sokan nem igazán örülnek az elválásnak. Egy ilyen kilépést persze nem úgy kell elképzelni, hogy innentől olyan, mintha a briteket törölték volna a térképről. Ez egy hosszú folyamat, amelyben mindkét fél pontosan egyeztet a másikkal a kereskedelemről és minden fontos dologról, hogy nem szoros partnerként, hogyan tudnak továbbra is együttműködni. Természetesen a pénzáramlás másmilyen lesz, és ez konkrétan elég kellemetlenül érinti jelenleg a brit bankokat.

Finanszírozási problémák

A JP Morgan adati szerint eléggé kutyaszorítóba kerültek a brit bankok. Kimutatásuk szerint a 2016-ös kilépés óta meg sem közelített, magas szinte emelkedett a bankok fedezett adósságának átlagköltsége.

Ezzel az a probléma, hogy lassan itt van a Brexit március 29-ei határideje. Vagyis egyre nagyobb finanszírozásra van szükség. Viszont ezt a tőkét csak egyre drágábban lehet beszerezni, vagyis jelentősen csorbul az elérhető profit. Rövidtávon ez nem akkora probléma, de hosszabb távon, már kényes kérdés.

A helyzetet nagyban elősegítette a februárban kezdődő Bank of England 127 milliárd forintos alacsony költségű finanszírozási programja (ezt a brit népszavazás után indították el).

Szóval akárhogy is nézzük, rendkívül izgalmas hetek és hónapok előtt állnak a brit bankok, meglátjuk mi fog velük történni. Ha valami fontos, akkor természetesen beszámolunk róla. Addig is örüljünk, hogy nálunk alacsonyak a kamatok, és jó helyzetben vagyunk, ha hitelt szeretnénk felvenni. Éppen ezért keress fel minket! Igyekszünk tovább javítani a helyzeten, és hasznos tippekkel ellátni Téged.