A médiában folyamatosan érdekes hírek terjengnek, hogy mi lesz a hitelezéssel. Az „még szigorítások is várhatóak”, drágák az ingatlanok biztos Te is hallottál már egy-két hírt. A másik felől pedig „sosem látott támogatások” és „repkednek az ingyen milliók”. Most akkor mi is az igazság? Szedjük össze, hogy mi is a helyzet. És, hogy érdemes-e most hitelt felvenni?

Miért az ellentétes hírek?

Erre szokták mondani, hogy nem zörög a haraszt, ha nem fúj a szél. A hitelezés egy jó ideje egyfajta fénykorát éli, amely több okra vezethető vissza. Elsősorban persze az alacsony kamatkörnyezet a vonzó, hiszen a mostani hitelek nagyságrendekkel olcsóbbak, mint mondjuk egy jó 10 éve voltak.

Ez elsősorban annak köszönhető, hogy míg régebben akár 7%-os jegybanki alapkamat is volt (vagy drágább is), addig jelenleg (még mindig) 0,9%. Mivel a hitelkamatok egyik alapját ez a szám adja, ezért egyértelmű, hogy miért is ilyen olcsók most a hitelek.

viszont belépnek a támogatások. Legyen szó akár a Családvédelmi Akciótervről, ezen belül is főleg a Babaváró hitelről, vagy a CSOK-ról mind nagy előny lehet. Ezzel azonban tisztában vannak az ingatlan eladók is, akiknek így finoman fogalmazva kicsit vastagabban fog a tolluk.

Miért nem érdemes aggódni?

A korábbiakhoz képest jelentős előny, hogy a hiteleket forint alapon vesszük fel, és nem CHF alapon. Így nincs devizakockázatunk, amely egy óriási előny. Erről sokan tudnának beszélni.

Másrészt az idő egyelőre nem jött el, amikor kamatemelésről beszélhetünk, így van még lehetőségünk az olcsóbb hitelhez jutni. Sőt, ahogy korábban írtuk van lehetőség arra is, hogy kiváltsuk a meglévő drágább hitelünket egy most elérhető olcsóbbra..

Pontosan ezek miatt mondjuk azt, hogy nem pánikolni kell, hanem megragadni a még kínálkozó lehetőséget, hogyha ingatlanvásárlásban gondolkozunk. Akkor sem kell aggódni, ha nem érint minket a Babaváró hitel. Hiszen nem minden ingatlan ára szökött az egekbe. És az említett hitel ugyan valóban nagyon jó, de a Minősített Fogyasztóbarát Lakáshitel sem rossz, így vannak azok előtt is lehetőségek, akik nem terveznek újabb gyermeket.

A hitelkalkuláció a kulcs

Számos dolgot számolhatunk ki a hitel.hu kalkulátorával, tegyük is meg! Egyből látni fogjuk, hogy tényleg nem drágák most a hitelek, vagyis ez nem lehet akadálya annak, hogy hitel segítségével szerezzük meg álmaink új otthonát.

Hitelkiváltás esetén is ugyanúgy lehet a kalkulátorral számolni. Többször írtuk már, hogy nem kell aggódni, ha jelenleg egy régebbi drága hitelt fizetünk, hanem ki kell váltani. Látható, hogy akár a támogatások nélkül is jó erre az idő. Persze akinek nagyjából 10 millió forint tartozása van, és Babaváró hitelre vált az járhat igazán jól. Ismét csak azt lehet mondani, hogy nem a riogatásokkal kell foglalkozni, hanem cselekedni! Hiszen minden szempontból jó az idő egy hitel felvételére.

Érdekesség lehet, hogy a Babaváró hitelt mire fordítjuk. Volumenéből adódóan mi elsősorban azt javasoljuk, hogy érdemes egy olyan ingatlanba beruházni belőle, amelybe a baba meg fog majd érkezni.

A CSOK-kal együtt a fiatal, családot tervező emberek számára valóban olyan lehetőséget jelent, amelyre korábban talán nem volt példa. Érdemes élni vele.

Többször írtuk, hogy sietni jó, de kapkodni nem. Most is erre szeretnénk felhívni a figyelmet. Hogy nehogy hiba csússzon a folyamatba, keress fel minket! Szakértőink a legprecízebb, és leghatékonyabb segítségeid lesznek a hitelfelvételnél.