Néha szokták azt mondani, hogy a hitel a gazdagok kiváltsága. Nos, ez egy meglehetősen érdekes kijelentés, de az azonban igaz, hogy a hitelfelvétel valóban nem egy ingyenes folyamat. A hitel kiválasztásától, egészen a folyósításig rendkívül nagy összeget tudunk megspórolni, ha kellően odafigyelünk. Nézzük ezeket a költségeket!

A hitelkiválasztás

Az első és talán legfontosabb, hogy a megfelelő hitelt megtaláld. Pontosan ezért érdemes a hitel.hu oldal hitelkalkulátorát használni, hiszen megdöbbentő különbségeket találunk a hitelek között. Számoljunk egy példával: Vegyünk fel 20 éves távon 15 millió forint hitelt!

A hitelkalkulátor tanulsága szerint, az első ajánlat a Budapest Bank Forint Alapú Piaci Kamatozású Egyenlítőhitele, amely 80.733 forintunkba kerül havonta, és összesen 19.404.743-ot utalunk vissza a banknak 240 hónap alatt.

Viszont, ha a görgővel legurulunk legalulra, akkor találunk egy ajánlatot is havi 135.258 forintról. Itt összesen 32.479.053 forint az az összeg, amelyet a teljes futamidő alatt visszafizetünk. A különbség több mint 13 millió forint. Nyilván eltérés van a kamatperiódusok között, mindamellett, ez egy olyan szemmel látható összeg, amelyre oda kell figyelni.

Az ingatlanhoz kapcsolódó költségek

Nem mehetünk el szó nélkül amellett sem, hogy a kiszemelt ingatlannak is akadnak költségei. Ide vonatkozik az értékbecslési díj például, ami minket terhel. A nagysága körülbelül 20-30 ezer forintra tehető. Majd később szerződéskötési feltétel lesz a lakásbiztosítás is, de ennek értéke az ingatlan méretétől, állapotától függ. Sőt, ne feledkezzünk meg a tulajdoni lap kikéréséről sem, ami 8 ezer forint körüli összeg.

A szerződéskötés sem ingyenes

Bizony, amikor belevágunk egy lakásvásárlásba nem is gondoljuk, hogy 2 szerződést is kötünk, amelynek a költségei minket terhelnek. Először is az adásvételi szerződést meg kel kötnünk az ingatlanra, amely a szerződéses összeg 1%-a.

Majd amikor átestünk a sikeres hitelbírálaton, akkor közjegyző előtt szerződünk a bankkal, ennek a díja egy 15 millió forintos hitel esetén 65 vagy 130 ezer forint, attól függően, hogy egyoldalú kötelezettségvállaló, vagy kétoldalú közjegyzői okiratra van szükség.

Száz szónak is egy a vége, számos költséggel kell szembenézni, de mi tudunk segíteni ezekben. Keress fel minket! És olyan előnyöket harcolunk ki Neked, amelyet megérzel a pénztárcádon.