Azt sokan tudjuk, hogy a Családi Otthonteremtési Kedvezmény egy olyan lehetőség, amelyet érdemes kihasználnunk. Viszont azt már kevesebben, hogy bizony, ha nem figyelünk oda, akkor csúnyán megüthetjük vele a bokánkat. Kis túlzással egy életre adósságba sodorhatjuk magunkat. Mutatjuk a részleteket!

Miért jó a CSOK?

Alapjaiban tényleg egy olyan egyszeri, vissza nem térítendő állami támogatásról beszélünk, amellyel könnyebben juthatunk saját ingatlanhoz.

A gyermekink számától és a leendő ingatlan méretétől és állapotától függ az, hogy pontosan mennyi pénzt is kaphatunk az államtól. Mértéke egészen magas összeg is lehet, akár 10 millió forint is. Ehhez az kell, hogy legyen 3 gyermekünk, és új építésű ingatlanra igényeljük a CSOK-ot, lakás esetén minimum 60nm az elvárás, míg lakóház esetén minimum 90 négyzetméter. De a legkisebb összeg sem lebecsülendő, hiszen az is 600 ezer forint, amihez elég, ha van 1 gyermekünk és egy 40 nm-es lakást veszünk.

Ahogy látjuk, az ég egy adta világon semmi probléma nincs ezzel a támogatással, mindössze van egy olyan általunk választható opcionális rész, amelyet nagyon alaposan át kell gondoljunk. Ez pedig a gyerekvállalás.

Ha nem lesz kellő számú gyermek?

A CSOK esetén van egy olyan engedmény, amire utaltunk a cikk bevezetőjében is. Nem kell, hogy már most legyen 1-2-3 gyermekünk, az is lehet, hogy vállaljuk, hogy lesz 10 éven belül. Tehát bárki megteheti, hogy gyermek nélkül is megigényeli a 10 millió forintot. De ez az, amit kétszer is gondoljunk át. Adódik a kérdés ugyanis, hogy mi történik, ha mégsem sikerül megszületnie a vállalt számú gyermekeknek?

Akkor finoman fogalmazva is bajban vagyunk…

Ilyenkor ugyanis kamatostul kell visszafizetnünk a különbözetet. Ráadásul nem is szimpla kamatokkal, hanem az alapkamat (jelenleg 0,9%) ötszörösével, azaz 4,5%-kal. Ami a CSOK megigénylésétől folyamatosan ketyeg, 10 éven keresztül.

Gyors fejszámolás után rájövünk, hogy akár 20-30 millió forintra is rúghat ez az összeg. Éppen ezért nagyon határozottan kérünk, hogy jól gondold át, mennyi gyereket vállalsz be a CSOK keretein belül. Mi persze itt vagyunk és minden hasznos információval ellátunk Téged, ezért keress fel minket! Végigkísérünk az egész hitelfelvételi folyamaton, hogy könnyebb legyen.