Sokan gondolnak valamilyen nagy varázslatra, extra trükkökre, bonyolult matematikai képletre, amikor az legjobb hitelt szeretnék megtalálni. Pedig valójában nem kell ekkora ördöngösségre gondolni, mindössze az alábbi dolgokat kell precízen és pontosan végrehajtani. Olvass figyelemmel!

Készülj fel alaposan!

Az első legfontosabb dolog, hogy a lakásvásárlás ne ad hoc történjen meg, mert akár több millió forintunk is bánhatja. Sokan itt hibáznak a legnagyobbat, és szinte meggondolás nélkül ugranak bele egy magas hitelbe, amely a hosszú futamidő alatt sok veszélyt rejteget. Ráadásul, szinte biztosan többet kell rá fizetni, minthogyha szépen megfontoltan felkészültünk volna.

Arról már nem is beszélve, hogy sokan kerülnek fel a KHR listára (korábban BAR lista), amely alapból kizárja, hogy bármelyik bank hitelt adjon a számunkra. Így bármilyen furán is hangzik már az is a felkészülés része, hogy megóvjuk a hitelképességünket.

Építs ki minél nagyobb önerőt!

Nagyon egyszerű logika mentén haladva, minél kevesebb hitelt veszünk fel, annál kevesebb pénzt kell visszafizetnünk. Számos olyan technika létezik, amely segítségével magas saját tőkét tudunk összespórolni.

Ide tartozik például az állami támogatás által kimondott lakás célú megtakarítás, a lakástakarék pénztár. A befizetéseink 30%-a, éves szinten akár 72 ezer forint is ütheti a markunkat. 4 éves távon 1,3 millió forintot tudunk így összegyűjteni, de ha a hitelrészt is igénybe vesszük, akkor 3,2 millió forint áll rendelkezésünkre. Ráadásul nem csak egy szerződést indíthatunk, hanem a családon belül akár többet is. Mondjuk 4 szerződés esetén 4 év alatt (csak a saját megtakarítás segítségével) 5,2 millió forintunk lehet, e mellé pedig akár 20 millió forint hitelt is fel tudunk venni.

Innen már csak olyan „apróságok” maradtak, mint a hitel előminősítés (amelyről itt tudsz bővebben olvasni), a hitelkalkulátor segítségével a megfelelő hitel kiválasztása. Nem kell tehát semmi varázslatra gondolni, mindössze a prevenciós gondolkodás a lényeg. Amennyiben kérdésed van a hitelre való felkészülésben, vagy már a hitelfelvétellel kapcsolatban keress fel minket! Minden segítséget megadunk Neked, ami csak módunkban áll.