Ahogy haladunk előre életünk ösvényén, úgy kerülünk előbb-utóbb kapcsolatba a különböző hitelekkel. Gyerekkorunkban megtanítják, hogy a hitel az nem egy jó dolog, és tartozni nem jó. Persze, ahogy sok más társadalmi elvárásnak, ennek is van alapja, de felnőtt fejjel érdemes azért ezt átgondolni, és utánajárni. A hitel egyáltalán nem egy ördögtől származó dolog, ha okosan csináljuk. Tegyünk is így!

Mikor vegyünk fel hitelt?

Induljunk ki egy lakásvásárlási projektből. Mikor akarunk saját ingatlant? A legtöbbször erre a válasz az, hogy „azonnal”, vagy „már tegnap”. 🙂 Valamiért mi magyarok még mindig fontosabbnak tarjuk a saját lakás/ház megszerzését, mint mondjuk Nyugat-Európában, vagy az Egyesült Államokban. Ezzel nincs persze semmi baj, de itt is törekedjünk arra, hogy ne hamarkodjuk el a hitelfelvételt. Nem árt felkészülni egy ilyen hosszú távú elköteleződésre.

Egy érdekességgel támasztanánk alá ezt a kijelentést:

Nagyjából 5 évvel ezelőtt a lakáshitelek kamatai 11% felett voltak, addig tavaly (2017) év végére ezek a kamatok mindössze 5% körül mozogtak. Ki akar kétszer akkor kamatot fizetni önként? Senki.

Persze, ha azonnal kell a hitel, akkor nincs mit tenni, fel kell venni, viszont itt is érdemes okosnak lenni, kis kamatperiódust választani, hiszen azt előre nem tudhatjuk, hogy mikor hogyan változnak a hitelek kamatai.

Mire figyeljünk a hitelfelvétel előtt?

Először is, nem egy olyan példát láttunk, hogy ún. „hitelpróbálkozók” elbukták az ingatlant, mert mégsem kapták meg a hitelt. Általában itt az igazolható jövedelemmel akadt probléma. Ez azoknak sem jó, akik vennének, de az eladók számára is idő kiesés… Éppen ezért javasoljuk mindenkinek, hogy készítsen egy „előminősítést”. Ez a gyakorlatban semmi mást nem jelent, mint hogy bemegyünk a bankba, és végigcsináljuk a hitelfelvételhez szükséges procedúrát, anélkül, hogy meg lenne a kiválasztott, avagy meg venni kívánt ingatlan.

Miért éri meg nekünk? Mert pontosan tudjuk, hogy a jövedelmünk alapján, mekkora hitelre számíthatunk, illetve hogy nagyjából milyen ingatlanban gondolkodjunk. Egyszerűen megfogalmazva tudjuk, hogy meddig ér a takaró, így időt és energiát spórolunk meg.

Nem kell „benne maradni” egy drágább hitelben!

Szintén nagy aktualitása van most a meglévő kamatok felülvizsgálásának. Ez a korábban is említett, jelenlegi kimondottan alacsony kamatkörnyezetnek köszönhető (2-3%-os THM). Gondoljon csak bele, hogy egy átlagos, 20 éves, 8 millió forintos hitel esetén a 11%-os kamat nagyjából 80 ezer forintos törlesztőrészletet eredményez, addig jelenleg egy 15 éves, 8 millió forintos havi törlesztője már 52-53 ezer forinttól elérhető. Számoljon nyugodtan utána a kalkulátorunkkal! Ez éves szinten 360 ezer forintnyi pluszt jelenthet, azaz ennyivel több pénzt marad a zsebünkben.

Tipp: A megspórolt összeg nagy részét fordítsuk megtakarításra! Egy LTP, vagy egy TBSZ számlán gyűjtögetve szép összegre tehetünk szert, amelyet aztán beforgathatunk a hitelbe. Vagy ha akarjuk természetesen akkor másra fordítjuk, de igyekezzünk pénzügyileg tudatosak maradni!

Használjuk ki a lehetőségeket!

Már ebből a rövid cikkből is kiderül, hogy mekkora különbségek adódhatnak egy-egy hitel, illetve hitelfelvétel között. Ahogy le is írtuk nincs baj azzal, hogyha esetleg magas kamatkörnyezetben veszünk fel hitelt, mert akkor kell, csak figyeljünk. Amint lehet váltsunk, de természetesen pontosan utánanézve. Mi is nagyon szívesen állunk a rendelkezésedre, és segítünk az ügyvitelben. Ráadásul ingyen tesszük, egyetlen forintodba sem fog kerülni, illetve a hitele sem lesz drágább semmivel. Olvass minket rendszeresen, mert számos hasonló jó ötlettel, és aktualitásokkal fogunk jelentkezni, hogy tényleg ne legyen kellemetlen a hitelfelvétel, és az azt követő pár év!