Mi magyarok hajlamosak vagyunk panaszkodni, ez természetünkből fakad. Szerencsére nem sokat tétlenkedünk, hanem hamar nekilátunk a megoldás után járni. Mostanában is sokat lehet hallani, hogy mennyire drágák Magyarországon az ingatlanok. Ahogy mondani szokták ez relatív. Nézd meg, ennyire rossz is lehetne a helyzet.

Itthoni ingatlanpiaci helyzet

Mivel jelenleg rendkívül alacsonyak a banki kamatok, magasak az állami támogatások, ezért leegyszerűsítve az ingatlanárak is relatív magasak. Nehéz erről bármit is mondani, hiszen ami valakinek drága, az másnak nem az. De mi igyekszünk objektívek maradni.

Egy 30 millió forintos ingatlan szerintünk nem drága akkor, hogyha havi 50 ezer forintért lehet 20 millió forintunk. Ehhez elég egy 10 millió forintos CSOK, és a Babaváró 10 millió. Ettől függetlenül azt objektíven kijelenhetjük, hogy még ez a magas támogatás sem lenne elég, hogy az alábbi városokban egy átlagos lakás csak 20 százalékát kitegye.

A legdrágább városok

A CBRE Global Living készített egy érdekes listát, innen szemezgettünk egy kicsit. Gondoljunk csak bele abba, hogy mennyi ideig kéne spórolnunk egy saját lakásra (magyar kereseti viszonyok között), hogyha, Hongkongban szeretnénk élni. Itt ugyanis az átlag ingatlanár nem kevesebb, mint 354 millió forint. Még egyszer leírnánk, hogy nem a legdrágább, hanem az átlag.

A dobogón Szingapúr következik 251 millió forinttal, majd pedig Sanghaj 250 millió forinttal. Negyedik helyen a kanadai Vancouver található. Legjobb európai városként, vagy inkább a legdrágábbként London került fel a 7. helyen, a maga 185 millió forintos ingatlanárával.

A legjobb 10-be egyébként még Párizs került 179 millió forinttal. Kis támpontként azért azt hozzátennénk, hogy az éves átlagfizetés 15,5 millió forint körül mozog. Vagyis átszámolva olyan 12 évnyi bérből tudnak megvenni egy átlagos ingatlant.

Tudod, hogy nálunk Magyarországon ez az arány milyen? Vagy mondjuk Budapesten? Ha ingatlanvásárlással kapcsolatban van kérdésed, keress minket bátran! Mi mindenben segítünk, amiben csak tudunk.