Alapvető emberi tulajdonságunk, hogy szeretünk a szükséges dolgokon spórolni, pláne, ha egy hosszú távú elköteleződésről van szó. A hiteleknél pedig kiváltképp így van. Ezért is érdemes pár szót ejtenünk az MFL-ről, vagyis a fogyasztóbarát hitelekről.

Mi is ez az MFL hitel?

Ez egy elvileg olcsóbb minősített hitel. Ezt a bankok maguktól nem adhatják ezt a nevet, besorolást a hitelnek. Számos különböző feltételnek kell megfelelni, és ha ez sikerült, akkor a Magyar Nemzeti Bank (MNB) jóváhagyja.

Leegyszerűsítve ezek költségmaximalizált, egyszerűbb és könnyebben összehasonlítható hitelek, melyeknek az alábbi kritériumoknak kell megfelelnie:

A fogyasztóbarát hitel kritériumai

Vázlatpontokba szedve a legfontosabbak:

  • Legalább 3 évig fix törlesztőrészlet (min. 3 éves kamatperiódus)
  • Folyósítási díjmaximum a hitelösszeg 0,75%-a, de legfeljebb 150 ezer forint
  • Legfeljebb 30 éves futamidő
  • Maximum 3,5%-os kamatfelár (a referencia kamatszint felett értendő, nem összesen)
  • Az elő-; végtörlesztési díj legfeljebb 1%, de a lakástakarékból törlesztett díj ingyenes

Kinek, s mikor éri meg?

A feltételekből szinte egyértelmű, hogy mindazoknak érdemes egy ilyen konstrukciót választania, akik terveznek, vagy rendelkeznek lakástakarékkal (itt tudsz kalkulálni magadnak, hogy melyik LTP-t válasszad)

Szinte mindenkinek javasolt, amikor alacsony a kamatkörnyezet, hiszen legalább 3 évre tudjuk fixálni az alacsony kamatot, ráadásul alacsony folyósítási díj mellett.

Az összehasonlítást ne felejtsük el!

Természetesen adódhat olyan helyzet, hogy egy „sima” hitel, nekünk adott szituációban jobban megéri, mint egy Minősített Fogyasztóbarát Hitel. Érdekesség például, hogy mostanában (2018 február közepén) ezek a minősített hitelek drágultak, míg más hitelek inkább olcsóbbak lettek. Ezek az emelkedések megfigyelhetőek például az FHB Banknál, a K&H Banknál, CIB Banknál, vagy akár a Budapest Banknál is.

Éppen ezért támaszkodj bátran a mi segítségünkre! Naprakészen tudunk segíteni Téged, a kalkulátorunkkal, szakmai hozzáértésünkkel. Szeretnénk, ha Neked simán menne a hitelfelvétel, gondoktól és problémáktól mentesen.