Ez a hónap a lakáspiacon a lakástakarékok állami támogatásának megvonásától volt hangos. Ilyenkor hajlamosak vagyunk azt mondani, hogy ez mekkora probléma, és innen már nincs értelme ennek, vagy annak. Tény, hogy sokakat érzékenyen érint ez a téma, de ne feledjük, hogy számos olyan állam támogatás és adókedvezmény van, amely abban segít minket, hogy saját ingatlanhoz jussunk. Melyek ezek?

A lakás megtakarítások

Mivel az állami támogatásos szerződések közül a fent említett lakástakarékok kiestek, ezért jelenleg egy olyan előtakarékosságról tudunk beszámolni, amelyre még jár. Ennek a neve a Nemzeti Otthonteremtési Közösség. Korábban itt írtunk róla, de röviden annyit elmondunk itt róla, hogy legfeljebb 4,5 millió forintos állami támogatást kaphatunk egy 15 éves szerződés esetén. Persze ehhez a pénzhez hamarabb is hozzáférhetünk.

Van még egy jó lehetőségünk, amelyet úgy neveznek, hogy Tartós Befektetési Számla, röviden TBSZ. Bár erre nem jár állami támogatás, de adókedvezmény igen. 3 éves befektetés esetén az eredeti 15%-os kamatadó helyett csak 10%-ot számolnak fel. Ennél is jobban járunk, hogyha 5 évig nem bolygatjuk a befektetést, hiszen ilyenkor teljesen adómentesség válik a megtakarításunk. Ideális lakásönerő kiépítésére, ahogy még más is…

A Családi Otthonteremtési Kedvezmény és kedvezményes hitel

A röviden csak CSOK-nak nevezett állami támogatás egy egyszer megkapható és vissza nem térítendő lehetőség (csak ebben az esetben kell visszafizetni). Mértéke több mindentől függ, de akár elérheti a 10 millió forintot is. Akinek van gyermeke, vagy tervez, annak mindenképpen érdemes ezzel élnie. Ráadásul további támogatást hozhat magával, kedvezményes hitelt.  3 gyermek esetén akár 15 millió forintot, míg 2 gyermek esetén 10 milliót. Ebből a cikkből látszik, hogy mekkora különbség van hitel és hitel között.

És még itt van nekünk a Minősített Fogyasztóbarát Hitel. Ez egy olyan államilag támogatott hitelkonstrukció, amelynek számos előnye van. Ide tartozik többek között a gyorsított eljárás is, vagy a végig fix, és maximalizált hitelkamat is.

Ebből a cikkből kiderül, hogy még mindig számos támogatás segít minket abban, hogy saját lakást szerezzünk. Szóval, ne habozz, hanem keress fel minket! Mi segítünk, hogy a legnagyobb előnyök mellett szerezd meg álmaid otthonát.