A JTM és amit tudni kell róla

A magyar pénzügyi világban is nagyon gyakoriak a rövidítések. Elég csak a TKM, THM, vagy EBKM mozaikszavakra gondolni. Most, hogy közeledik július elseje, egy másik mozaikszóról kell beszélnünk. A JTM ugyanis egy fontos szám, hogyha hitelhez folyamodnánk, és komoly változások várhatóak benne a következő hónap elején. Jöjjenek a részletek!

Mi is az a JTM?

A Jövedelemarányos Törlesztőrészlet Mutató a megfejtés a kérdésre. És ahogy a nevét értelmezzük, már sejthetjük is, hogy nagyjából miről is van szó. Konkrétan arról beszélünk, hogy egy adott hitelfelvétel esetén az igazolt jövedelmünk mekkora részét fordíthatjuk legfeljebb hitel törlesztésre. Bár elsőre furcsán hangzik, de ez a rendelet valójában minket véd.

Sokan nem tudják pontosan felmérni, hogy mekkora kiadásokkal rendelkeznek, és nincsenek teljesen tisztában a hitelek kockázataival sem. Pedig a rövid kamatperiódusban is rejlenek. Viszont azzal, hogy a keresetünk csak egy meghatározott részét fordíthatjuk különböző hitelekre (személyi kölcsön, jelzáloghitel, stb.) ezért nem fenyeget az a veszély, hogy ne tudjuk visszafizetni.

Változások várhatóak

Korábban volt eddig egy 400 ezer forintos lélektani határ. Ez alatt kisebb százalékban, míg felette magasabb százalékban kaphattunk hitelt. Nos, ezt azért fontos tudni, mert 2019 július elsejétől nem csak a családvédelmi akcióterv indul be. Ez a „lélektani határ” 500 ezer forintra ugrik fel.

Emellett a hitel kamatperiódusának is van ráhatása arra, hogy mekkora százalékát fordíthatjuk a hitelünkre a keresetünknek.

Az alacsonyabb számok a küszöbszám alatti keresetre vonatkozik. Így 5 éves kamatperiódus alatt 25, illetve 30 százalék, 5 és 10 év között 35, és 40 százalék, míg 10 év felett 50 és 60 százalék az amekkora részt fordíthatunk a hiteleinkre.

Innen pedig még mindig akad kis variációs lehetőségünk. Például hogyha pont a határon vagyunk egy lakáshitelnél, és nem elég a jövedelmünk, akkor hosszabbíthatunk a futamidőn. Így a havi törlesztő is alacsonyabb lesz a kalkulátor alapján. És így megigényelhetjük, és meg is kaphatjuk a hitelt.

Hogyha ilyen gyakorlatias tippekre van szükséged, vagy csak jobban akarsz járni, akkor keress fel minket! Mi tele vagyunk ilyen ötletekkel, és szívesen megosztjuk Veled.