Ahogy korábbi cikkeinkben is megemlítettük a lakástakarék pénztárak nagyon nagy segítségünkre lehetnek egy ingatlan megvásárlásánál. Szinte nincs is olyan ingatlannal kapcsolatos cél, amelyre ne tudnánk felhasználni, sőt, akár egyszerre többet is. Elemezzük hát ki a lakástakarékok és a hitelek „együttműködését”!

Lakástakarék alapok

Azzal talán mindenki tisztában van, hogy ezeknek a lakáscélú megtakarításoknak a legnagyobb előnye a 30%-os, évente akár 72 ezer forintos állami támogatás. Mivel a maximális futamidő 10 év az ilyen szerződéseknél, ezért könnyen kiszámolható, hogy az állam akár 720 ezer forinttal is hozzájárul a lakáscélunkhoz.

Maga a lakástakarék 2 részből adódik össze, a megtakarításból, és az opcionálisan választható hitelből. Nagyjából így kell elképzelni:

A lakástakarék

A lakástakarék

És, hogy ez miért jó nekünk egy hitel esetén?

Kötött, de széles körű felhasználás

A lakástakarékok, ahogy a nevükből is adódik kimondottan az ingatlan célú álmaink megvalósítására fordítható megtakarítások. Konkrétan az alábbi célokra fordíthatjuk a pénzt, amit itt gyűjtöttünk össze:

  • felújítás
  • bővítés
  • korszerűsítés
  • lakásvásárlás
  • hitel önerő
  • hitel elő-; végtörlesztés

Ez utóbbi kettő, amely jelen esetben számunkra kiemelten fontos.

Lakástakarék és hitel

Ahogy az előző felsorolásból is látható, már a hitel felvétele előtt is érdemes ilyen szerződést indítanunk, hiszen önerőre mindig szükség van. És milyen jó, hogy ennek a (majdnem) harmadát az állam állja. 🙂

Illetve a hitelünk mellett is érdemes itt megtakarítani. Hiszen ilyenkor a havi hiteltörlesztők miatt csökken a tartozásunk, valamint a lakástakarék miatt növekszik a pénzünk. Ezt pedig, ha beforgatjuk a hitelbe, akkor vagy hamarabb ki tudjuk fizetni a hitelt, vagy kisebb havi törlesztés vár ránk.

Sőt, amennyiben fogyasztóbarát hitelt választunk, akkor ennek az előtörlesztésnek semmilyen költsége sincs. Ez egy olyan lehetőség, amelyet érdemes kihasználni.

A későbbiek folyamán konkrét számításokkal fogunk jelentkezni, arról nem érdemes lemaradni, hiszen lehet, hogy pont Neked való számokkal fogunk kalkulálni. Szinte minden esetben javasoljuk, hogy legyen a hitelünk mellett párhuzamosan egy lakástakarék is. Ha kérdésed van tedd fel bátran! Mi felhívunk, és tájékoztatunk minden lehetőségről, amire szükséged lehet.