Igazság szerint mostanában ez a két lehetőség izgatja leginkább a családot tervező, vagy már családos embereket. Sokan össze is hasonlítják, pedig a két lehetőség nem ugyanaz. De akkor már tegyünk mi is így. Kicsit megcsavarva. Hasonlítsuk össze a Babaváró hitelt, a CSOK-hoz felvehető hitellel. Izgalmas cikknek ígérkezik.

Családi Otthonteremtési hitel lényege

A CSOK hitel CSOK nélkül természetesen nem vehető fel. De ebben az esetben választhatunk Minősített Fogyasztóbarát Lakáshitelt, amelyeket itt tudsz összehasonlítani a hitel.hu kalkulátorával.

A CSOK hitel csak ingatlancélra használható fel, az igénylésnél tehát ingatlanfedezetet kell bevonni, a futamidő maximuma 25 év, a hitel kamata pedig legfeljebb 3% lehet. A hiteligénylőknek ugyanazokat a feltételeket kell teljesíteni, azaz minimum 180 nap folyamatos TB jogviszony szükséges, illetve ugyanebből két év, ha három gyermek után igénylik a CSOK hitelt. Itt kell megjegyezni, hogy CSOK-ot egyedülálló szülő is igényelheti! Fontos, hogy ezt a már megszületett és az előre vállalt gyermekek után is fel lehet venni, viszont a hitel egy részének elengedéséhez csak a felvétele után született gyereket veszik figyelembe. Ehhez kapcsolódó, igen lényeges információ, hogy CSOK hitelből a második gyermek születése után 1.000.000, a harmadik gyermek születése után további 4.000.000, illetve minden további gyermek után gyermekenként 1.000.000 forintot enged el az állam, ez is része a Családvédelmi Akciótervnek.

Lényeges tudnivaló, hogy a CSOK-ot és a babaváró hitelt együtt is fel lehet venni (erről itt írtunk bővebben).

A Babaváró hitel

Ahogy már többször írtunk róla, ez egy olyan hitel, amelyre nem kell egyáltalán fedezetet adni. Az állam ezt magára vállalja. Ahogy a kamatokat is, hogyha teljesítjük a feltételét, vagyis 5 éven belül születik egy gyermekünk. Hogyha ez nem teljesül, akkor viszont a CSOK-os hitelnél magasabb kamatú hitelre vált át. Ráadásul az addig meg nem fizetett kamatok egy összegben (6 hónapon belül) meg kell fizetni a bank felé.

Összegezve tehát a két hitel között vannak hasonlóságok, de igazság szerint a két szerződés együtt igazán hatékony. Hogyha érdekelnek még részletek, vagy érdekel, hogyan tudnád a két szerződést együtt a javadra fordítani, akkor keress fel minket! Mi megtaláljuk a legjobb lehetőséget számodra.