Sokan azt gondolják, hogy az a legnagyobb probléma a CSOK-kal, hogy sok gyermek kell, vagy az, hogy mi történik akkor, ha bevállalunk gyermeket, de nem születik meg. Nos, mi azonban találtunk még egy-két olyan dolgot, amelyet nem árt, hogyha Te is tudsz. Gyere és tarts velünk!

Ha nem összkomfortos a ház

Kevesen tudják de, ez igenis egy reális probléma lehet. Bár nem jellemző manapság, mindazonáltal nem árt vele tisztában lenni. Az összkomfortos pedig azt jelenti, hogy legalább egy 12 négyzetmétert meghaladó alapterületű lakószobával, teljes közművesítettséggel, ivóvíz- és melegvíz-ellátással, valamint központi fűtéssel kell rendelkeznie a lakásnak. A teljes közművesítettség része a szennyvíz-elvezetés is. Ezzel legyél tisztában, ha a CSOK-ban gondolkozol.

Új lakás vagy használt?

A Családi Otthonteremtési Kedvezmény összege nagymértékben függ attól, hogy új vagy régi építésű-e az ingatlan. Hogy mi minősül újnak? Nos, azt sokan tudják, hogy ennek az egyik feltétele, hogy 2008. július elseje után kiállított használatbavételi engedély kell hozzá. Azt viszont már kevesen, hogy ez önmagában nem elegendő. Az is szükséges, hogy erre a lakhelyre még korábban semmilyen természetes személy ne legyen bejelentve. Ez alól csak az képez kivételt, ha banktól vagy ingatlanforgalmazótól második lakóként vesszük a lakást. Ezt is jól jegyezd meg!

Építésnél mi van a telekkel?

Nagyon becsapós kérdés. Telek megvásárlására nem igényelhető a CSOK és a kedvezményes hitel sem, az új lakás felépítéséhez szükséges épületbontásra, a lakáshoz vezető járda vagy a kerítés megépítésére vonatkozó költségek megfizetéséhez viszont például igen, amennyiben azt a hitelintézet által jóváhagyott építési költségvetés tartalmazza. Ez azt jelenti, hogy önerőként meg kell lennie a telek árának a zsebünkben.

Arra gondoltunk, hogy ez a 3 tényező az, amelyről kevesebb szó esett a Családi Otthonteremtési Kedvezménnyel kapcsolatban. De most, hogy elolvastad ezt a cikket, már könnyebb tudsz jó döntést hozni. Mi azt javasoljuk, hogy keress fel minket! Így szakember segíthet Téged az új otthonodhoz.