Mivel lassan megérkezik a Babaváró hitel, ezért mi most egy kicsit a CSOK-ról írunk. 🙂 Viccet félretéve, sokan tervezik, hogy kombinálják a két támogatást, hogy így még nagyobb összeget finanszírozzon az állam az új otthon megszerzéséből. Ez teljesen jó gondolat, viszont figyeljünk oda egy-két fontos dologra.

CSOK alapok

Ahogy azt biztosan sokan tudják, a Családi Otthonteremtési Kedvezmény egy vissza nem térítendő állami támogatás. Célja, hogy segítsen bennünket új otthonhoz jutni. A támogatás nagysága függ az ingatlanunktól (régi vagy új építésű és a mérete), és attól, hogy mennyi gyermekünk van, vagy mennyit vállalunk.

Ennek függvényében 600 ezer forinttól, egészen 10 millió forintig tudunk a bankoktól CSOK-ot igényelni. Akadnak azonban olyan feltételek, amire mindenképpen figyeljünk oda!

  1. Óvatosan vállaljunk be gyermeket!

A CSOK egyik nagy érdekessége, hogy nem csak a megszületett gyermekek után kaphatunk pénzt, hanem van lehetőségünk arra, hogy „bevállaljunk” gyermekeket 10 éven belül. A veszély az, hogy ilyenkor előre megkapjuk a pénzt, de mi van ha nem tartjuk be ezt a feltételt? Nos, akkor a különbséget vissza kell fizessük! De nem csak simán, hanem úgy, hogy ez 10 évig a jegybanki alapkamat ötszörösével kamatozik. Jelenleg ez 4,5 százalékot jelent. Ne kövessük el ezt a hibát!

  1. Nem mindig önerő

Sokan úgy gondolják, hogy nem kell lakásra gyűjteniük, mert majd felveszik a CSOK-ot, és az lesz az önerejük. Ez azonban nincs minden esetben így. Kevesen tudják ugyanis, hogyha még nincsen gyermekünk, bár akkor is vehetünk fel ilyen támogatást, de a bankok nem számítják fel önerőnek. Azaz a vételár legalább 20 százalékát máshonnan kell előteremteni. Egy 30 milliós ingatlan esetén ez ugye 6 millió forint. Figyeljünk oda!

  1. Hasznos terület

Már az ingatlan megtalálásánál is adódhatnak problémák. Figyeljünk oda, hogy a garázs a terasz, az erkély nem vagy nem teljesen számít bele a hasznos alapterületbe! Nehogy emiatt lecsússzunk a minimális méret elvárásról, és emiatt ne kapjuk meg az állami támogatást!

Szerintünk ez a 3 legfontosabb feltétel, amire érdemes odafigyelni. Ha további kérdésed van. vagy csak nem akarsz pórul járni, akkor keress fel minket! Mi a legjobb tudásunk szerint segítünk Téged.