Nem győzzük eléggé hangsúlyozni, hogy mennyire fontos egy hitel felvétele esetén, hogy mindenre figyelemmel legyünk, és sokkal inkább racionális döntést hozzunk, mintsem érzelem alapon. Erre van egy kitűnő eszköz a kezünkben, a hitel.hu kalkulátora. Számos esetben segített már még akár rajtunk is, és most egy-két sztorit meg is osztunk veletek.

József és felesége 5 millió forintot spórolt

József annyit engedett elmondani magáról, hogy vidéken él a feleségével, és úgy döntöttek el jött az idő arra, hogy saját lakásba költözzenek a szülői házból. Gyűjtöttek pénzt, de messze nem jött össze annyi pénz, hogy abból meg tudják venni a kinézett ingatlant. Éppen ezért azt gondolták, hogy hitelt fognak felvenni. A jövedelmük tudták, hogy megfelelő volt, ezért tulajdonképpen minden bank szívesen fogadta volna őket, mert előreláthatólag jó adósok lesznek, akik stabilan visszafizetik a felvett kölcsönt.

A közelükben volt egy Sopron Bank, hát be is mentek oda (úgyis itt van a folyószámlájuk is), és megnézték, hogy milyen feltételekkel kapnának meg egy 25 éves 12 millió forintos hitelt. Kaptak is ajánlatot, amely szerint havonta 75.058 forintot kéne fizetniük. Ők ezt kicsit sokallták, mert nekik nem volt fontos hogy hosszú ideig legyen fix a hiteltörlesztő (5 év). Most minél kevesebbet szerettek volna fizetni, és a fennmaradó pénzüket máshova félretenni. Ez a vágy, illetve az, hogy egy ismerősük javasolta, hogy nézzék meg a hitel.hu kalkulátorát, végülis eredményre vezetett. Egy kalkuláció után megtalálták a Budapest Bank Forint Alapú Piaci Kamatozású Egyenlítőhitelét, ahol mindössze havi 58.541 forintot törlesztenek, 6 hónapos kamatperiódus mellett. Ezzel a 25 év alatt mintegy 5 millió forintot spórolhatnak, és olyan hitelt vettek fel, amilyet szerettek volna.

5 éves kamatperiódusnál is nagy különbség

Az egyik tudatos, mindennek utánajáró ügyfelünk az alábbi történetet mesélte el nekünk. Ő úgy gondolja, hogy 10-20 évre nem szeretné lefixálni a hitelének a kamatát, mert szerinte addig lesz egy kamatemelkedés és utána visszaáll a mostani állapotra. Éppen ezért olyan összehasonlítást szeretett volna készíteni, ahol csak az 5 éves kamatperiódusú hiteleket tud egymás mellé tenni. Így jutott el a hitel.hu kalkulátorához, és íme, az eredmény:

Mondani sem kell, hogy egy 20 éves 8 millió forintos lakáshitel esetén kialakulhat némi különbség, na de hogy több millió forintnyi? Úgy, hogy szinte minden feltétel ugyanaz? Nos, igen.

A legolcsóbb ajánlat a Raiffeisen Bank Minősített Fogyasztóbarát Lakáshitele, amely szerint havi 49.515 forintot kell utalni, összesen pedig 11.899.859 forintot. Viszont amennyiben az OTP Bank FIX5 Lakáshitelét választotta volna mindenféle összehasonlítás nélkül, akkor havonta 63.938 forintot csengethetne be a banknak. 20 év alatt pedig 15.383.495 forintot. Ez nagyjából 3,5 millió forinttal több, mint amennyit most fog fizetni a másik banknak. Olvasónknak megérte alaposnak lennie, hiszen, ez 3,5 millió forintot spórolt meg neki. Te is ilyen alapos vagy, egy ilyen komoly döntés meghozatala előtt? Szerintünk igen, hiszen minket olvasol, vagyis tájékozódsz a témában.

Igazság szerint még számtalan ilyen történetet tudnánk írni, hiszen naponta rengeteg ember használja a hitel.hu kalkulátorát, és ezzel valóban jelentős összeget tudnak a zsebükben tartani. Viszont azt is fontosnak tartjuk, hogy minden feltétellel maximálisan tisztában legyünk, nehogy bármilyen kellemetlen meglepetés érjen bennünket. Éppen ezért vedd fel velünk a kapcsolatot! Segítünk, és egy-két olyan gyakorlatias tippel látunk el, amelyről nem biztos, hogy tudsz.